Izetbegović: Čestitke ljudima koji su organizovali i iznijeli otpor u najtežim godinama hiljadugodišnje historije BiH

bak

Izetbegović: Čestitke ljudima koji su organizovali i iznijeli otpor u najtežim godinama hiljadugodišnje historije BiH


U kasarni Kosova na području općine Foča-Ustikolina upriličena je centralna svečanost obilježavanja 20. godišnjice od formiranja Armije RBiH i sedme godišnjice Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Uz svečanu smotru i intoniranje državne himne, svečanost je otpočela predajom raporta brigadira Ferida Mazalovića, komandanta Drugog pješadijskog puka OSBiH, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

On je obraćajući se prisutnima, podsjetio na vrijeme i veličinu borbe otprije 20 godina kada je postignut uspjeh protiv daleko nadmoćnijih neprijatelja s Istoka i Zapada.

“Čestitke ljudima koji su organizovali i iznijeli otpor u tim najtežim godinama hiljadugodišnje historije BiH. Mislim da je tajna u vitalnosti naroda koji je pratio jedno mudro rukovodstvo i dobro postavljene političke ciljeve, jer zaista oduprijet se onakvoj snazi, spremnosti na onakve brutalnosti je jedno čudo. Odbranjena je zemlja, odbranjena je sloboda u vremenu potpunog okruženja, embarga, zastoja privrede, odbranjena čast i obraz te armije jer smo mi jedini imali snagu da sredinom rata zaustavimo neke komandante koji su bili krenuli u osvete i da se suprotstavimo i svjetskim urotama u vidu embarga na uvoz oružja. To je jedan ogroman napor i uspjeh i svaka čast ljudima koji su to iznijeli”, kazao je Izetbegović.

“Moramo iskazati dvije spremnosti, jedna da branimo našu domovinu i više nikada ne dopustimo onakve okolnosti kakve smo imali prije 20 godina, da budemo puno spremniji da je odbranimo. Druga je da je unapređujemo, da se više okrenemo budućnosti nego prošlosti, da napravimo jednu prosperitetnu zemlju integriranu u evropske i atlantske integracije, državu koja garantuje sigurnu i bolju budućnost”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović izrazio je želju da Oružane snage BiH postanu moderne, opremljene, obučene i kompatibilne s NATO-standardima i da BiH što prije pristupi evroatlantskim integracijama.

“Mi smo danas na jednom vrlo kvalitetnom, dobrom i optimističkom putu kad je u pitanju pristup NATO-u i u tom pogledu sam zajedno s predsjedavajućim BiH boravio u Briselu i opredjeljenje je jako optimističko svih da nas poguraju, da nas podupru, da pristupimo MAP-u. To je jedina prepreka koja bi trebala da bude prevaziđena u našem punopravnom članstvu u NATO-u što bi za BiH bio veliki prvenstveno sigurnosni iskorak”, kazao je Ibrahimović.

“Mi intenzivno radimo i pokušavamo da prevaziđemo sve prepreke da bismo ispunili sve što je potrebno do samita u Čikagu koji će biti 19. i 20. maja. Imamo jako dobre šanse. Bilo bi šteta ne iskoristiti ovu priliku i ne znam kad bismo je opet sačekali i kad bi se opet ukazala. Volio bih da sve strukture države pomognu u ovom procesu, jer u NATO ne ulaze samo OS, u NATO ulazi cjelokupna država sa svim svojim kapacitetima – istakao je državni ministar odbrane BiH.

Svečanost u kasarni Kosova kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, upotpunjena je prigodnim kulturno-zabavnim programom.

(Vijesti.ba)

preuzeto sa sda.ba