Iz medija:Skupština nije usvojila Budžet TK za ovu godinu… Vladi TK zaključci u potpunosti vezali ruke…

skupstina-tk-glasanje

Iz medija:Skupština nije usvojila Budžet TK za ovu godinu… Vladi TK zaključci u potpunosti vezali ruke…

Poslanici nove parlamentarne većine koju čine SDA, SBiH, NS Radom za boljitak, HDZ i BPS na današnoj sjednici kantonalne Skupštine nisu podržali Budžet Tuzlanskog kantona. Imali su to namjeru uraditi, ali nakon što su svi njihovi amandmani odbijeni, povukli su ih i odlučili biti uzdržani tokom glasanja o Budžetu, nakon cjelodnevne rasprave. To znači da će nakon 31. marta kada ističe odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona, Kanton ostati bez budžeta. Predstavnici nove parlamentarne većine danas su za govornicom pozvali članove Vlade da podnesu ostavke i obećali da će 48 sati nakon njihovog povlačenja Budžet kantona biti usvojen. Nova Vlada isto tako za 48 sati može početi sa radom i ima jasne smjernice kako da kanton izvuče iz do sada najteže situacije u kojoj se našao od osnivanja.
U pojašnjenju iz Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona rečeno nam je da nema zakonskih smetnji da se Budžet donese i nakon 31. marta, za deset, dvadeset ili mjesec dana te da još nije sve izgubljeno.

Predstavnici nove većine u Skupštini Tuzlanskog kantona, ukupno 22 poslanika, potrošili su sate i sate kako bi aktuelnu Vladu kantona ubijedili da je vrijeme da ode, da nema podršku poslanika te da neće glasati za budžet Vlade koja je smijenjena i koja namjerno ignoriše amandmane na budžet, koje je pripremila većina u kantonalnom parlamentu.
Opravdano su postavili pitanje, koje je ujedno i odgovor na mnogobrojna novinarska pitanja, kako je moguće da se Vlada, kako to želi prikazati, tako grčevito zalaže za građane i želi usvojiti budžet a odbija sve amandmane nove skupštinske većine koja je htjela izvršiti određene korekcije u budžetu i podržati ga u tom obliku. Vidno izrevoltirana nova parlementarna većina kazala je da ih je to ponajviše natjeralo da odustanu i nepodrže takav Budžet, te da je nakon odbijanja amandmana jasno ko želi krizu u Tuzlanskom kantonu.
Kako je aktuelna Vlada, koju predvodi SDP, posljednjih dana intenzivno radila na brzinskim smjenama i promjenama direktora, nadzornih i upravnih odbora i svega što se moglo smijeniti ili zamijeniti,  danas su usvojeni Zaključci kojima se u narednom periodu Vladi onemogućava da to više radi.
Vidno uznemirena i tužna manjina u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju predvodi SDP pokušavala je na sve moguće načine situaciju okrenuti u svoju korist i optužiti novu parlementarnu većinu da je kriva zbog neusvajanja budžeta ali o ostavci ni riječi. Kategorični su da ne odlaze do presude Ustavnog suda.
Poslanik HDZ-a u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je pojasnio svima da na prošloj sjedinici vitalni nacionalni interes nije povučen u slučaju zaključaka kojima se Vladine aktivnosti žele staviti pod kontrolu Skupštine, te da se svi u to mogu uvjeriti ukoliko pogledaju zapisnik sa sjednice Kluba Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona.
Grčevitoj borbi poslanika SDP-a i jednog poslanika SBB da na vlasti ostanu po svaku cijenu danas su se ismijavali i novinari, ali i mnogobrojni gosti u skupštinskoj sali.
Oštro su reagovali predstavnici boračkih kategorija Tuzlanskog kantona, koju je u više navrata predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona pokušao ignorisati. Boračke kategorije to nisu dozvolile i jasno su stavili do znanja svima da niko nema pravo da se igra sa građanima kantona te da će svoj odgovor i rješenje aktuelne situacije na adresu Skupštine dostaviti u pisanoj formi.
Još ništa nije gotovo.  Politička situacija u Tuzlanskom kantonu, istina, dovedena je do usijanja ali dobro upućeni navode da će sve biti riješeno brzo. Tvrde da je SDP-ova Vlada dovedena do zida i da više nema prostora za manevar.

rtvtk.ba