Iz medija : Skupština TK- Smjenom Vlade narušava se vitalni nacionalni interes Hrvata?

18022013_svtk.v

Iz medija : Skupština TK- Smjenom Vlade narušava se vitalni nacionalni interes Hrvata?

 

Kako prenosi RTV TK, Skupština Tuzlanskog kantona razmatrala je zahtjev za smjenu Vlade TK. Inicijativu je potpisalo 22 zastupnika. S obzirom na to da je Klub Hrvata iznio stav da se predloženom Odlukom o smjeni Vlade, kao i zahtjevom za smjenu predsjednika Skupštine narušava vitalni nacionalni interes ovog naroda, po svemu sudeći Vlada u trenutnom sazivu nastavit će obavljati operativne poslove do Odluke Ustavnog suda Federacije.

Nakon što je usvojen dnevni red, kojeg je predložila nova parlamentarna većina od 22 zastupnika, prema kojem je prva tačka Odluka o smjeni Vlade TK, potom Odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine TK, te odluke na osnovu kojih se smjenjuje predsjednik Skupštine kantona, odnosno, potvrđuje kandidat za mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine TK, zamjenik skupštinskog predsjednika Zlatko Šimić je zatražio sjednicu kluba Hrvata. Na toj sjednici je glasovima dvojice od tri člana kluba hrvatskog naroda odlučeno da se predloženim odlukama narušava vitalni nacionalni interes Hrvata.


Predsjednik kluba SDP-ovih zastupnika Dževad Hadžić je kazao da su sve tačke iz dnevnog reda iz domena utvrđenih listom vitalnih nacionalnih interesa. Pri tome je naglasio da postoji razlika između zahtjeva za smjenom i onog za razrješenjem Vlade, odnosno, da se Vlada smjenjuje kada se utvrdi da svojim radom krši Ustav i zakone.

Senad Alić, predsjednik kluba zastupnika SDA je iznio stav da parlamentarna većina osporava navode da se navedenim odlkukama ugrožava interes bilo kojeg konstitutivnog naroda, te da će se imenovanjima koja budu uslijedila ispoštovati zastupljenost konstitutivnih naroda.

Novinarima je posebno zanimljivo što se smjenom predsjednika Skupštine TK Slađana Ilića, inače Srbina, ugrožava vitalni nacionalni interes Hrvata. Ivo Divković je pojasnio kako se zahtjevom za smjenu skupštinskog predsjednika krši Ustav, a time i narušava interes hrvatskog naroda.

Mijo Krešić, je, na neki način, iznio izdvojeni stav kako je riječ o zloupotrebi, te da HDZ i on lično ne vide u čemu je narušen interes Hrvata. U zahtjevu za smjenu Vlade, uz ostalo, navodi se kako je zaustavljen razvoj kantona.

Premijer TK Sead Čaušević, je u svom odgovoru uz ostalo podsjetio na deficit u Budžetu od oko 50 miliona maraka koji je ova Vlada naslijedila od prethodne. Pri tome je naglasio kako je Vlada na čijem je čelu zaustavila pad zaposlenosti, te započela važne razvojne projekte.

tekst preuzet sa www.rtvtk.ba ( novinar Mirela Selimović)

(fotografija – službena stranica Vlade TK)