Iz medija – Press konferencija KO SDA TK : Amir Fazlić ” Od SDP-a više me ništa ne može iznenaditi “

aselma

Iz medija – Press konferencija KO SDA TK : Amir Fazlić ” Od SDP-a više me ništa ne može iznenaditi “

 

U povodu nedavne smjene ministara SDA u Vladi Tuzlanskog kantona, u prostorijama Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona je održana press konferencija. U svoje, a i u ime kolega, prisutnim novinarima su se obratili Amir Fazlić, Bajazit Jašarević, Senija Bubić i Bego Gutić. U svojim izjavama bili su vrlo korektni prema bivšim kolegama, izrazili su nadu da će i Vlada TK i Skupština TK nastaviti nesmetano sa radom, i to prije svega za dobrobit naroda Tuzlanskog kantona.


SDA nastavlja sa svojim radom, pripremaju se za predstojeće lokalne izbore. Svako u svom resoru je zadovoljan urađenim za proteklih 15 mjeseci. Sada već bivši ministar MUP-a TK, Bego Gutić, kaže da se ne može složiti sa izjavom premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića da je SDA bila kočnica nekih reformi. Problemi u sprovođenju određenih promjena su se pojavili u ministarstvima zdravstva i obrazovanja gdje su ministri iz drugih političkih stranaka. Smjena isključivo ministara iz SDA govori da je u pitanju stranačka direktiva, a da pojedinačni rad ministara SDA niko nije ni analizirao.

Vezano za najavljene smjene direktora Amir Fazlić je rekao da sve zavisi da li će ih zanimati struka i sposobnost ili stranačka pripadnost, i da ga od SDP-a više ništa ne može iznenaditi.

aselma22
Vezano za eventualne nezakonitosti kod donošenja odluka Vlade TK, na koje su ukazivali ministri SDA, zanimljive pojedinosti je iznio Bego Gutić:

– U prijedlogu o razduženju premijer TK Čaušević, kao jedan od razloga za smjenu ministara SDA naveo je i “neizvršavanje osnovnih funkcija iz nadležnosti kantona”. Sa ovim se ne mogu složiti, ni jednog momenta nismo prekršili ni ustav ni zakon, a sada želim da podsjetim na nekoliko nezakonitih odluka Vlade TK donesenih na prijedlog SDP-a i Stranke radom za boljitak na koje su ministri SDA upozoravili:

– Vlada TK je na prijedlog Ministarstva za razvoj i poduzetništvo donijela odluku gdje su vlasnička prava Instituta za zavarivanje doo Tuzla prenesena na Udruženje građana Nerda.

– Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja donesena je odluka o raspuštanju Turističke zajednice TK

– Donesena je odluka o izdvajanju 600.000 KM za rekonstrukciju lokalne saobraćajnice u Tuzli od Skvera od Tenisa.

– Na prijedlog Ministarstva privrede i industrije, u proteklih 15 mjeseci doneseno je niz odluka kojima se Fabrike obuće Aida finansirala preko privatne firme AD Šut.

– Ovo su dokazi ko nije izvršavao dužnosti u skladu sa zakonom, kazao je Gutić.

Kada je u pitanju sjednica Skupštine TK hitnog karaktera koja je održana u ponedjeljak, rečeno je da su bili iznenađeni, da je sve bilo neuobičajeno i neočekivano, kao i sama smjena ministara. Ističu da je SDA ponosna stranka u čijim redovima ostaju.

(M.S.)

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla