Iz medija : I ovo je Tuzla – Osojani žive u mraku, bez vode i kanalizacije

1oss

Iz medija : I ovo je Tuzla – Osojani žive u mraku, bez vode i kanalizacije

Uvjeti za život i infrastruktura u ruralnim dijelovima općine Tuzla veoma su loši, a stanovnici Osoja žale se da im vlasti ne žele pomoći iako su osigurali dio sredstava i žele korak po korak rješavati probleme u svojim avlijama i ispred njih, piše Dnevni avaz.


Javna rasvjeta

– Nismo zadovoljni kako nas tretiraju. Skupili smo novac da riješimo problem osvjetljenja ulica, ali kako vidimo, od toga neće biti ništa. Još imamo samo osam stubova javne rasvjete u naselju Osoje, a najteže je zimi kada je dan kraći i rano se smrkne. Ovo stanje je kao 1945. godine – kazao nam je Zejnil Hodžić, jedan od nezadovoljnih građana.

Hodžić naglašava i da u naseljima Obodnica, Avdibašići, Dragunja i Osoje, u kojima živi više od hiljadu stanovnika, nema vodovodne ni kanalizacione mreže. – Bili smo na sastanku kod načelnika Jasmina Imamovića (SDP). Uskoro će u gradu poskupjeti voda jer treba rekonstruirati postojeći vodovod. Toliki milioni će se utrošiti, a vodovodna mreža se neće proširiti. Nama već 20 godina obećavaju da ćemo dobiti vodu, a i dalje se snalazimo kako znamo, s bunarima, cisternama i kanisterima – naglašava Hodžić.

Drugi planovi

Vlasti su im, kaže, nedavno u još jednom slučaju okrenule leđa. Obećali su da će kamenjem nasuti put koji je pun rupa, ali od toga nema ništa. – Prioritet je rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže u gradu. Poslije vraćanja kredita za to, razmatrat ćemo druge planove. Dakle, za sada nije predviđeno širenje vodovoda prema Osojama i Dragunji – kazao je Aid Berbić, zamjenik šefa Službe za komunalne poslove Općine Tuzla.

(Danas.info/Dnevni avaz/A.Arnautović)