Istražiti nezakonite radnje na izgradnji autoputa

SDA-Srebrenica-400x297-300x222

Istražiti nezakonite radnje na izgradnji autoputa

Dijeljenje

Izgradnja autoputa kroz BiH u protekle četiri godine skuplja je za 200 miliona eura u odnosu na cijene predviđene projektima i ugovorima o kreditima. Stručnjaci smatraju da je menadžment Javnog preduzeća Autocesta FBiH i direktor Ensad Karić, kojeg je na ovu poziciju postavila Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, sklapao ugovore s izvođačima, a vrijednost tih ugovora je veća i do 20 posto.

Iako se SDP diči transparentnom izgradnjom autoputa, postoje indicije da su ugovorima predviđeni i plaćeni radovi koji nisu i nikad neće biti izvedeni. Također, ugovori i plaćene fakture drastično se razlikuju. Uočljiv je obrazac po kojem se unaprijed dogovori povoljnija cijena, a u konačnici se izvođaču plati mnogo veći iznos. Ono što je dodatno interesantno je to da su ugovorima predviđeni i plaćeni radovi koji, prema tvrdnjama stručnjaka, nisu i nikad neće biti izvedeni.

Stoga, SDA poziva istražne i pravosudne organe da provjere ugovore o izgradnji autoputa, angažiraju sudske vještake koji će provjeriti realnu cijenu izvedenih radova, te da poduzmu zakonom predviđene radnje kako bi utvrdili da li je u trošenju novca za izgradnju autoputa bilo nezakonitosti.

SDA smatra da su veliki infrastrukturni projekti zamajac razvoja BiH i podržava njihovu gradnju, posebno ako su u tom poslu angažirane domaće firme. Međutim, s obzirom da se gradnja autoputa finansira kreditnim sredstvima koji će vraćati svi građani BiH, nužno je uspostaviti efikasan sistem kontrole kvalitete i transparentnost u trošenju novca.

Također, SDA pozdravlja i podržava izgradnju svakog kilometra autoputa, ali istovremeno traži da građani znaju kako je potrošena svaka KM, te da se javnosti predoče kvalitetne analize da li su trase, objekti i kvalitet urađenog najbolje što se moglo dobiti za izdvojena sredstva.

sda.ba