INTERVJU sa predsjednikom OO SDA Tuzla Doc.dr. Salkom Bukvarevićem

centralnikup128

INTERVJU sa predsjednikom OO SDA Tuzla Doc.dr. Salkom Bukvarevićem


Opći izbori su iza nas, rezultati su poznati, član Predsjedništva je Bakir Izetbegović, kandidat SDA. Koliko ste Vi zadovoljni rezultatima u Tuzli kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH?

U predizbornim obraćanjima građanima isticali smo da je naš kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda gospodin Bakir Izetbegović najozbiljniji kandidat za tu funkciju, da je iskazao svoj patriotizam onda kad je to istinski trebalo, da je vrlo korektno obavio svoj prvi mandat u Predsjedništvu te da je ostvario međunarodne kontakte kako sa Zapadom tako i sa našim prijateljima sa Istoka. Dosadašnji član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda gospodin Bakir Izetbegović je izabran i za naredne 4 godine. Stranačka infrastruktura u Tuzli pokazala je jedinstvo i snagu čime možemo biti i više nego zadovoljni.

SDA je pobijedila kao stranka i na Tuzlanskom kantonu. Kakav je rezultat po pitanju kandidata Općinskog odbora Tuzla?

SDA je u Tuzli ostvarila vrlo dobar rezultat. U odnosu na izbore iz 2010.godine ostvaren je rast naklonosti glasača za preko 2000 glasova. Naši kandidati su potvrdili svoje kvalitete, došao je do izražaja njihov dugogodišnji rad u Stranci i građani su to prepoznali. Kandidatima SDA Tuzle pripalo je i najviše pojedinačnih glasova sa tuzlanskih biračkih mjesta. Ono sa čime nismo zadovoljni jeste da u poređenju sa drugim opštinama glasačko tijelo SDA Tuzle nedovoljno prati broj glasova i za kandidate, to nam ostaje da popravljamo u narednim izbornim ciklusima.

Koliko ste Vi generalno zadovoljni samim izbornim procesom na području našeg kantona, da li je bilo prijava zbog nekih nepravilnosti prilikom glasanja ili prijava za posmatrače ili glasače SDA?

Izražavamo zadovoljstvo što su izbori u Tuzli protekli u dobroj atmosferi bez većih problema. Preko 50 % građana u Tuzli je izašlo na glasanje. Naši posmatrači su bili prisutni na svih 155 biračkih mjesta u Tuzli. Sitne probleme na terenu smo zajedno rješavali sa biračkim odborima, izbornom komisijom, ali napominjem da većih problema nije bilo u smislu prijava za posmatrače SDA i slično. Ponegdje se kasnilo sa otvaranjem biračkih mjesta itd., ali to su tehnički problemi koji prate skoro svaki izborni proces i budu riješeni naravno u korist glasača.

Obzirom da je SDA pobijedila na Tuzlanskom kantonu, kakvi su planovi za dalje, kakve korake će poduzimati izabrani kandidati?

Država Bosna i Hercegovina na evropskom putu i NATO putu, sigurnost građana Bosne i Hercegovine, ekonomski prosperitet i zapošljavanje su glavni prioriteti na kojima će SDA raditi u narednom periodu, i naravno na okupljanju probosanskih snaga u smjeru jačanja Bosne i Hercegovine.

Mnoge su kritike u medijima upućene Stranci demokratske akcije o „navodnoj „kupovini glasova”. Šta nam Vi možete reći o tome?

Hvala Vam na ovom pitanju. SDA nikada nije i neće kupovati glasove ni u Tuzli niti bilo gdje drugo. Kao što sam već rekao, SDA ima stabilnu glasačku infrastrukturu, ljude koji podržavaju ideju Stranke, njen program, vole Bosnu i Hercegovinu i kontinuirano na izborima podržavaju ljude koji se kroz SDA zalažu za njen opstanak, prosperitet i jačanje. Mi cijenimo svoje glasače i vjerujemo u njih. Da je povjerenje obostrano pokazuju i ovi izbori. Želim da se u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla zahvalim svim građanima grada Tuzle koji su izašli na izbore jer su time pokazali svoju građansku odgovornost, a posebno se zahvaljujem onima koji su svoje povjerenje dali Stranci demokratske akcije.

Znamo da su protekle četiri godine bile jako teške u našem kantonu. Imali smo i proteste putem kojih su građani iskazali nezadovoljstvo tadašnjom Vladom. Šta će SDA uraditi da promijeni trenutno stanje u TK?

Potrebno je izvršiti analizu februarskih protesta i zahtjeva i rukovoditi se pozitivnim i prihvatljivim zahtjevima u budućem periodu. Stranka demokratske akcije će povesti procese stabilizacije situacije u BiH i procese njenog daljeg razvoja. Borba za ekonomski oporavak zemlje, očuvanje radnih mjesta i zapošljavanje je borba koja nam predstoji. Izlaz je stabilizacija budžeta u dogovoru sa sindikatima i borcima na principima socijalnog partnerstva. Dogovor Vlade, sindikata i boraca može spasiti BiH.