(INTERVJU) Bakir Izetbegović: Uzalud je Radončiću, moraće otići!

bakir-400x247

(INTERVJU) Bakir Izetbegović: Uzalud je Radončiću, moraće otići!

Stabilnost u zemlji i regionu, integracijski procesi i inostrana ulaganja, prioriteti su koje je Bakir Izetbegović postavio sebi do oktobarskih izbora, do kada će biti predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Izetbegović kaže da je njegova SDA zakopala ratne sjekire sa SDP-om, ali i naglašava da neće obnavljati koaliciju.

Zainteresovan je za još jedan mandat člana Predsjedništva BiH, uvjeren je da će biti kandidat SDA za ovu funkciju i da će pobijediti na izborima u oktobru za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države.

Odbacivši optužbe lidera SBB-a Fahrudina Radončića, čija je smjena s funkcije ministra sigurnosti pokrenuta u parlamentu BiH, o sklapanju “pakta sa đavolom”, Izetbegović je poručio: “Uzalud mu je, moraće otići.”

“Radončić se, nažalost, navikao poigravati sa ljudima, izigravati partnerstva i prijateljstva, ali neće se poigravati sa državom i njenom sigurnošću”, naglasio je Izetbegović.

Na pitanje o sudbini parlamentarne većine na nivou BiH, a poslije “izbacivanja” Radončićevog SBB-a, nije konkretno odgovorio.

“SDA će dati snažan doprinos funkcionisanju institucija, usvajanju korisnih zakona i odluka bez obzira na to da li je dio nominalne parlamentarne većine ili opozicije”, kazao je Izetbegović.

NN: Šta će Vam biti prioriteti u narednih osam mjeseci predsjedavanja u kolektivnom šefu države i može li se Predsjedništvo u ovom predizbornom periodu uopšte baviti ozbiljnim pitanjima iz svoje nadležnosti?

IZETBEGOVIĆ: Najozbiljnije pitanje je nagla destabilizacija stanja u zemlji i tu Predsjedništvo može i mora pomoći. U svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i u svojstvu zamjenika predsjednika SDA ću se fokusirati na smirivanje tenzija u zemlji, na intenziviranje dijaloga sa čelnicima EU i NATO-a kako bi se izdejstvovao jedan novi pristup prema BiH i prevazišao postojeći zastoj, a u oblasti vanjske politike težište kanim staviti na ekonomsku diplomatiju, na privlačenje direktnih stranih ulaganja i stranog kapitala u Bosnu i Hercegovinu. Samo u protekloj sedmici sam imao četiri sastanka sa uticajnim predstavnicima biznisa, privatnih i državnih fondova i organizacija koje ulažu u poljoprivredu, turizam, energetiku. Dakle, to će biti prioritet – stabilnost u zemlji i regionu, integracijski procesi, inostrana ulaganja u svrhu otvaranja novih radnih mjesta.

NN: Možemo li za vrijeme ovog saziva Predsjedništva dobiti dokument pregled odbrane i zakon o vanjskoj politici BiH?

IZETBEGOVIĆ: Pokušaćemo, ja ću sa svoje strane učiniti potreban napor da do tih dokumenata konačno dođemo.

NN: Budući da su integracije u EU i NATO strateški vanjsko-politički ciljevi BiH, jesu li članovi Predsjedništva BiH, koji su i stranački lideri i visoki funkcioneri partija, mogli više pomoći na provođenju ključnih uslova za integracije (presuda “Sejdić i Finci” i vojna imovina)?

IZETBEGOVIĆ: Voljom predstavnika EU pregovori su izmješteni iz institucija i povjereni predsjednicima stranaka, a oni su mogli učiniti više. Prije svega, pojedini među nama nije trebalo da stavljaju dodatne terete na rješavanje tih pitanja. Pregovori o implementaciji presude po apelaciji “Sejdić i Finci”, koja traži jednakost svakog građanina u procesu kandidiranja, pretvorili su se u rješavanje hrvatskog pitanja, i to na način da se predlaže uvođenje novih blokada u proces odlučivanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

A uknjiženje 63 perspektivne lokacije na Oružane snage, kako bismo ispunili zahtjev NATO-a iz Talina, uslovilo se podjelom kompletne državne imovine na entitete. Pa te 63 lokacije su svakako državna imovina, i one čine manje od jednog promila te imovine! Insistira se na nerealnim, dakle neprovodivim zahtjevima, vjerovatno u namjeri da se proces zaustavi.

SDA će se fokusirati na smirivanje tenzija, na intenziviranje dijaloga sa EU i NATO-om kako bi se izdejstvovao novi pristup prema BiH

NN: Hoće li bh. političari iskoristiti ponudu EU da nam pomogne prije svega u ekonomskim reformama, ali da zauzvrat domaći lideri “odmah počnu raditi svoj posao”, kako je u Sarajevu poručila visoka predstavnica Ketrin Ešton?

IZETBEGOVIĆ: Domaći lideri će, uvjeren sam, početi odgovornije da rade svoj posao, ali ne zbog pritiska predstavnice Evropske unije, već zbog pritiska nezadovoljnog naroda. Vlast je dobila “žuti karton”, ona se mora pokrenuti na svim nivoima i nagovijestiti pozitivan preokret. Mora prestati svađa političara koja tjera investicije od BiH, moramo rasteretiti privredu suvišnih nameta, ubrzati procedure i rad administracije, formirati jak fond iz kojeg će pod maksimalno povoljnim uslovima biti kreditiran realni sektor. Sredstvima ovog fonda svaka opština treba izgraditi poslovnu zonu, svaka regija poslovni inkubator, moramo osnovati i kreditirati rad nekoliko hiljada malih i srednjih preduzeća. Sredstva možemo namaknuti iz vlastitih rezervi i uz pomoć prijateljskih zemalja. Evropska unija, islamske zemlje, Rusija, SAD žele i mogu pomoći.

NN: Mogu li institucije BiH nesmetano funkcionisati do izbora s obzirom na to da je pokretanjem smjene ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, koju treba potvrditi Dom naroda, upitno imamo li parlamentarnu većinu na nivou BiH?

IZETBEGOVIĆ: SDA i SDP su zakopali ratne sjekire, nećemo obnavljati koaliciju, ali nećemo praviti ni predizbornu kampanju na međusobnom optuživanju, koje može nanovo destabilizirati stanje i nanijeti štetu državi i ekonomiji. SDA će dati snažan doprinos funkcionisanju institucija, usvajanju korisnih zakona i odluka bez obzira na to da li je dio nominalne parlamentarne većine ili opozicije.

NN: Je li ministar sigurnosti BiH u Predstavničkom domu smijenjen zbog predizborne političke borbe između Vas, lidera SDP-a i SBB-a, kako su u parlamentu BiH tvrdili poslanici SNSD-a i HDZ BiH?

IZETBEGOVIĆ: Fahrudin Radončić je smijenjen zato što evidentno snosi krivicu za pasivnost i obezglavljenost sigurnosnog sistema, koja je dovela do ranjavanja mase policajaca i demonstranata i nanošenja ogromne materijalne i nematerijalne štete državi. Ovaj akt nečinjenja je kulminacija destruktivnog djelovanja u odnosu na narod i državu koji su mu pružili dom i šansu da se društveno afirmiše i izvanredno materijalno situira. Radončić se, nažalost, navikao poigravati sa ljudima, izigravati partnerstva i prijateljstva, ali neće se poigravati sa državom i njenom sigurnošću.

U zemlji koja se suočava sa masovnom nezaposlenošću i siromaštvom deplasirano je govoriti o “najjačem političaru”

NN: Kao zamjenik predsjednika SDA kako komentarišete optužbu lidera SBB-a Fahrudina Radončića da ste njegovom smjenom Vi i Lagumdžija “napravili pakt sa đavolom” i pomogli lideru SNSD-a Miloradu Dodiku da postane najjači političar u BiH, “što je veoma štetno za državu”?

IZETBEGOVIĆ: U zemlji koja se suočava sa masovnom nezaposlenošću i siromaštvom deplasirano je govoriti o “najjačem političaru”. To su Radončićeva spinovanja koja vrijeđaju inteligenciju građana. On misli da su ljudi zaboravili kako je prozivao ministre iz SDA kad nisu htjeli da se povuku sa pozicija, držao im lekcije iz demokratskih procedura. Uzalud mu je, moraće otići, i biće upamćen kao ministar nesigurnosti u čijem mandatu je gorjela zgrada Predsjedništva BiH.

NN: Da li ste zainteresovani za još jedan mandat u Predsjedništvu BiH i kakvo je raspoloženje u Vašoj stranci u vezi s tim? Imate li podršku za tu eventualnu kandidaturu?

IZETBEGOVIĆ: Stvari idu u tom smjeru. Vjerujem da ću biti kandidat, a zatim nanovo i član Predsjedništva BiH. Vjerujem da će SDA pobijediti na idućim izborima i, što je najvažnije, vjerujem da dolazi vrijeme stabilnih i uspješnih koalicija koje će donijeti boljitak i prosperitet narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Ma kako to izgledalo nevjerovatno u ovom času opšteg konflikta i krize, uvjeren sam da u stvari dolazi vrijeme zrelosti, osviješćenosti, saradnje.

(nezavisne.com)

sda.ba