(INTERVJU) Bakir Izetbegović: Sa SBB-om u vlasti otvara se prostor za reforme i ekonomski oporavak

Bakir Izetbegovic 4608380151-400x299

(INTERVJU) Bakir Izetbegović: Sa SBB-om u vlasti otvara se prostor za reforme i ekonomski oporavak

Dijeljenje


Nakon 25 godina teške političke borbe, ja ne mogu biti naivan čovjek, ne mogu ništa zaboraviti, ali mogu sve prevazići ako mi se pruži valjan razlog za to. A taj valjan razlog je stabilizacija i napredak Bosne i Hercegovine.

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor govorio je o niz aktuelnih političkih pitanja.
Uz ostalo, Izetbegović je govorio o odnosu sa Fahrudinom Radončićem, komentirao politiku Demokratske fronte, te najavio da SBB ulazi i u Vijeće ministara BiH. Potcrtao je i nastavak saradnje na državnom nivou sa Savezom za promjene iz entiteta RS.

FAKTOR: Sporazum o koaliranju, koji su potpisale SDA i SBBBiH, u nekim političkim i intelektualnim krugovima ocijenjen je „historijskim”, pogotovo za Bošnjake. Dijelite li to ili mišljenje onih koji smatraju da je riječ o „sasvim običnom” koalicionom sporazumu dviju političkih stranaka?

IZETBEGOVIĆ: Sasvim običan sigurno nije, jer se, u najmanju ruku, radi o neobičnoj spremnosti lidera i stranaka da prevaziđu višegodišnji sukob i da ga pretvore u saradnju. Ukoliko se ta saradnja učvrsti i potraje, onda bi se ovaj obrat mogao pamtiti kao historijski. Stabilnost i iskustvo SDA, uz dodatnu energiju i vitalnost koju donosi Radončić i SBB, moglo bi stvoriti politički generator kakav do sada nismo imali u BiH. Bila bi to snaga koja relativno lako otklanja prepreke i otvara prostor za reformski proces i ekonomski oporavak.

FAKTOR: Kakva je Vaša trenutna komunikacija s Fahrudinom Radončićem, uzimajući u obzir da ste godinama bili izloženi njegovim stalnim medijskim napadima, koji su često bili i beskrupulozni. Da li ste s njim razgovarali o tome, ili ste tu temu ostavili za neka druga vremena?

IZETBEGOVIĆ: Nisam razgovarao, a nemam namjeru niti razgovarati. Pokušat ću fokus držati na budućnosti. Prošlost je bila kakva je bila i ne da se popraviti riječima. Naravno, nakon 25 godina teške političke borbe, ja ne mogu biti naivan čovjek, ne mogu ništa zaboraviti, ali mogu sve prevazići ako mi se pruži valjan razlog za to. A taj valjan razlog je stabilizacija i napredak Bosne i Hercegovine. Činjenica da više od polovine mladih ljudi sa diplomom nema posao, i da želi napustiti zemlju daleko me više frustrira i pogađa od svih neistina ikad izrečenih o meni.

FAKTOR: U sporazumu koji su potpisale SDA i SBB prioritet je uspostava vlasti na nivou Federacije. Kada možemo očekivati Vladu FBiH u punom kapacitetu?

IZETBEGOVIĆ: Radimo na tome svakodnevno, vjerovatno ćemo novi sastav Federalne vlade imati do kraja oktobra.

FAKTOR: I Vi i Radončić najavili ste ubrzavanje reformskih procesa, efikasniji rad i Vlade i Parlamenta. Na čemu temeljite takve ocjene i u čemu očekujete da bude razlika između DF-a u vlasti i SBBBiH-a u vlasti?

IZETBEGOVIĆ: DF je stranka koja tek sazrijeva, Željko Komšić se prvi put našao u ulozi pozicionog lidera koji nosi odgovornost. Prvi koraci su bili nespretni, nastavili su da se ponašaju kao opozicija, da se suprotstavljaju i prepiru umjesto da sarađuju sa koalicionim partnerima. To je donijelo štetu i državi i Demokratskoj fronti. Postupci Željka Komšića su teško shvatljivi, a rezultati takve politike su suprotni onome što je proklamovao – upozoravao je na ekspanziju HDZ-a u Federaciji, a napuštanjem Federalne vlade takvoj ekspanziji su povećane šanse. Upozoravao je na planove da se u Vijeće ministara uvede Dodikov SNSD, a svojim prisiljavanjem SDA da nađe novog partnera sam je sebe isključio iz otpora takvim planovima itd. Naravno, niti ima, niti će biti ekspanzije HDZ-a, niti će SNSD zamijeniti Savez za promjene u Vijeću ministara, ali smo bez potrebe izgubili dragocjeno vrijeme u natezanjima i borbama s virtualnim opasnostima.
DF se kao poziciona stranka ponašao opoziciono i neodgovorno, SBB je kao opoziciona stranka počeo da se ponaša odgovorno i poziciono. Vjerujem da je Radončić procijenio da nam vrijeme istječe, i da biti opozicija reformskim naporima SDA znači biti opozicija interesu države i naroda. Vijeće ministara i Federalna vlada neupitno imaju dobar kurs i početne rezultate, smjer i procesi su dobri, ali moraju dobiti zamah. Ulaskom SBB-a i Radončića reforme se mogu bitno ubrzati. Radončić ima znanje i referencu u medijima, politici i privredi, ima energiju i liderske sposobnosti. Tu energiju treba usmjeriti u jedra reformi, a ne u bočne udare koji usporavaju procese. Ako uspijemo ostvariti iskrenu i trajnu saradnju, pozitivni procesi će krenuti snažno naprijed.

FAKTOR: No, “bočni udari” sada dolaze s druge strane, od neformalne koalicije SDP, DF, SNSD, koja se zbog Zakona o državnim službenicima u Domu naroda Parlamenta FBiH pozvala na vitalni nacionalni interes Srba.

IZETBEGOVIĆ: Zanimljivo je da je SNSD zabrinut za reformski kurs Federacije BiH, a DF i SDP se brinu za zastupljenost Srba u administraciji u ovom entitetu. Nema mjesta za ovakve brige jer je sam Zakon o državnim službenicima, u članu 2. svog integralnog teksta, propisao proporcionalnu etničku zastupljenost u skladu s popisom iz 1991. godine. Dakle, nema nikakvog osnova za pozivanje na vitalni nacionalni interes.

FAKTOR: Čini se da će teži dio procesa biti uspostava vlasti na državnom nivou. Mogu li i DF i SBBBiH biti dio te vlasti ili se DF sam diskvalificirao?

IZETBEGOVIĆ: Efikasnije je imati jednoobraznu koaliciju kroz čitavu strukturu vlasti, uključujući i Vijeće ministara BiH. Gospodin Matanović je bio korektan ministar, ali će vjerovatno doći do ulaska SBB-a na sve pozicije koje obnašaju kadrovi DF-a u Vijeću ministara.

FAKTOR: Nekoliko puta ste već ponovili da je neupitno učešće Saveza za promjene iz entiteta RS u državnoj vlasti. Postoje li bilo kakve okolnosti koje bi mogle promijeniti takav stav?

IZETBEGOVIĆ: Sve dok se Savez za promjene drži principa i prioriteta potpisanih u sporazumu sa SDA, bit ćemo partneri. Politika Saveza za promjene, oličena u djelovanju potpredsjednika Vijeća ministara gospodina Mirka Šarovića, zrela je politika srpskih predstavnika na koju smo dugo čekali. Ona brani interes građana u svom entitetu na pravi način, ne nudi im konflikte i isprazna obećanja već konkretne pomake, zaštitu i poboljšanja kroz bolje funkcioniranje države Bosne i Hercegovine. RS je dio BiH, i ne može ostvariti vlastiti interes urušavajući BiH. Tu jednostavnu istinu prvi put u punom kapacitetu zastupa Savez za promjene.

FAKTOR: Često se u javnosti ponavlja teza kako Vaši koalicioni partneri, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, žele, ustvari, uvesti Dodika u vlast na državnom nivou. Jesu li to nekad tražili od Vas?

IZETBEGOVIĆ: Radončić nije nikada predložio takvu stvar, a stav Dragana Čovića da je rizično praviti heterogenu piramidu vlasti, odnosno zaobići relativne izborne pobjednike u RS-u pri formiranju državne vlasti, poznat je. Ali Čović nije insistirao na ovome, nije pravio opstrukcije, nema novih pokušaja ili zahtjeva u ovom smislu.

FAKTOR: Premijer Srbije Aleksandar Vučić, prije nekoliko dana ozvaničio je početak gradnje mosta na Drini bez prisustva predstavnika državnih vlasti BiH, ali u društvu Milorada Dodika. Može li se to posmatrati kao „nenamjerni propust u protokolu” ili je riječ o eventualnim prvim znakovima promjene politike premijera Vučića prema BiH, koja je do sada, manje-više, bila korektna?

IZETBEGOVIĆ: Premijer Vučić vjerovatno nije bio upoznat s činjenicom da sredstva za izgradnju mosta nije osigurala Vlada RS-a, da je to projekat Vijeća ministara BiH. U svakom slučaju, Vučić pokušava održati dobre veze sa svima, sretne se s Ivanićem, pa već sutra otvara most s Dodikom, u sljedećih dvadesetak dana bit će sa Zvizdićem u Sarajevu, a zatim i na investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Pretpostavljam da će tako i nastaviti, da neće praviti zaokrete koji bi mogli destabilizirati odnose u regionu.

(Faktor.ba)