(INTERVJU) Bakir Izetbegović: Radončić je sam sebe diskvalifikovao

Bakir Izetbegovic 4608380151-400x299

(INTERVJU) Bakir Izetbegović: Radončić je sam sebe diskvalifikovao


Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je kandidat SDA za još jedan mandat u ovoj instituciji vlasti, tvrdi da zaslužuje pobjedu na izborima u oktobru jer su rezultati njegovog rada vidljivi i mjerljivi.

“Atmosfera u Predsjedništvu BiH je bila dobra, dosta se radilo”, ističe Izetbegović, koji je i zamjenik predsjednika SDA.

NN: Kojim svojim rezultatima zaslužujute još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?

IZETBEGOVIĆ: Predsjedništvo je djelovalo stabilizirajuće i smirujuće u mandatu u kom je ostatak vlasti bio nestabilan i nesložan. Odnosi u regionu su jako unaprijeđeni, predstavljanje zemlje u svijetu je također bilo uspješno. Ovim procesima sam dao snažan doprinos, zvanična posjeta Beogradu koju smo Nebojša Radmanović i ja obavili 2013. godine je imala istorijski značaj jer je postavila na prave osnove buduće odnose BiH i Srbije. Složno, odlučno i efikasno smo djelovali u trenucima krize, naročito u danima katastrofalnih poplava. Bio sam prisutan na terenu od prvog dana krize, u saradnji s predsjednikom Nikolićem sam pomogao da se organizuje uspješna donatorska konferencija. Hitne donacije koje će po mom dogovoru s rukovodstvom Turske stići u BiH do kraja oktobra će doseći iznos od 10 miliona KM. Imao sam niz uspješnih apelacija prema Ustavnom sudu BiH. Najbitnija usvojena apelacija je ona kojom su spasene stotine hiljada državljanstva u bh. dijaspori. Jako sam uticao da bh. firme dobiju posao, odnosno investicije i povoljna kreditna sredstva iz prijateljskih zemalja. Oba entiteta i svi građani su imali koristi od ovog mog angažmana, naročito od turskog kredita i fabrike za proizvodnju hrane u Doboju. Moje je posredovanje, u ovom vremenu gubitka radnih mjesta, omogućilo posao za preko 7.000 zaposlenih diljem BiH, a time i za egzistenciju tolikog broja porodica. Vrijedno je pomenuti i projekat “Dijalog za budućnost”, koji sam pokrenuo u razgovoru s generalnim sekretarom OUN Ban Ki Munom prije par godina. Projekat je prihvaćen od Predsjedništva BiH, OUN će ga finansirati sa dva miliona američkih dolara i angažovat će ugledne intelektualce, nevladine organizacije i omladinu iz oba entiteta u traganju za odgovorima koji mogu ubrzati procese pomirenja i normalizacije odnosa u BiH.

NN: Šta su Vaše prednosti u odnosu na ostalih devet kandidata za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

IZETBEGOVIĆ: Ja radim mnogo, posvećen sam i efikasan. Rijetko se desi da ne završim posao na koji se fokusiram. Godišnje provedem nekoliko dana na odmoru, u ovoj godini nikako nisam odmarao. Smirujuće djelujem na ljude, sklon sam dogovoru i kompromisu. Posjedujem ogromno političko iskustvo, imam odlične veze u zemlji, regionu i svijetu. Iza mene stoji snažna politička stranka, a od oktobra, uvjeren sam, najjača stranka u BiH. Ne vidim ozbiljnu konkurenciju među devet kandidata koji su se ujedinili protiv mene. Radončić je možda mogao biti konkurent, ali je sam sebe diskvalifikovao jer nije pokazao dovoljno poštovanja prema ljudima, zakonima, prema vjeri i tradiciji naroda koji želi predstavljati. Napadi medija u njegovom vlasništvu na svakog iole vrijednog Bošnjaka su odavno prešli svaku mjeru. Radončić ne poštuje ljude, naročito u vlastitom narodu. Ne poštuje izgleda ni zakon, o čemu svjedoči optužba za organizirani kriminal potvrđena ovih dana u Prištini. Nije poštovao ni svoje dužnosti u funkciji ministra sigurnosti kada je prepustio vatri, a zatim i pravdao paljevinu zgrade Predsjedništva BiH, zbog čega je i smijenjen. Ne poštuje ni borbu i stradanje vlastitog naroda. Od uticajnih političara u BiH jedino Milorad Dodik i Fahrudin Radončić nikada nisu bili na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Radončić nikad nije bio ni na šehidskom mezarju Kovači, niti je ikada nogom kročio u džamiju, pa ni za Bajram.

NN: Upravo Vas lider SBB-a Fahrudin Radončić, jedan od protivkandidata, optužuje da Vi obećavate “turski makadam”, a on “evropsku autostradu”?

IZETBEGOVIĆ: Nema više makadama u Turskoj, Vlada Taipa Erdoana je izgradila 1.500 kilometara modernih autoputeva, kojim je povezala cijelu zemlju. Ja gajim iskreno i za BiH korisno prijateljstvo s Erdoanom i još nizom lidera u Turskoj. Oni snažno i iskreno podržavaju sve što treba podržati u BiH i regionu – proces pomirenja i normalizacije, naše aspiracije za ulazak u EU i NATO, ekonomsku obnovu i kreiranje novih radnih mjesta, obnovu kulturnog nasljeđa diljem Balkana koje potpomaže našu turističku ponudu… I u reagovanju na katastrofalne poplave su se ponijeli prijateljski i komšijski.

NN: Zbog Vaše izjave da će SDA, kad pobijedi, otvoriti 100.000 radnih mjesta najoštrije Vas je kritikovao lider SDP-a Zlatko Lagumdžija tvrdnjom da obećavate nerealno i da bi on mogao obećavati duplo jer je “duplo pametniji” od Vas. Je li Vas iznenadila ovakva izjava od lidera stranke s kojom je SDA partner u Vladi FBiH?

IZETBEGOVIĆ: Kao što sam naveo, hiljade ljudi diljem BiH imaju ili će uskoro imati posla zahvaljujući mojim naporima. Prema tome, mogu argumentovano govoriti o 100.000 radnih mjesta u deceniji koja je pred nama. Nije to nešto što se može ili ne može postići, to se naprosto mora postići. A masovno zapošljavanje ćemo pokrenuti samo zajedničkim naporom i zajedničkom pameću. Prije svega treba prestati stanje konflikta u BiH, koje tjera investitore, a zatim treba ukloniti niz prepreka koje stoje na putu bržeg investiranja. Koliko nam tu može pomoći pamet dr Lagumdžije, koliko je on pametan, pametniji, najpametniji itd, imali smo se priliku uvjeriti u proteklom mandatu. Njegova, i još ponečija pamet, nas je dovela do ovog stanja u kom se nalazimo.

NN: Šta smatrate prioritetom u radu Predsjedništva BiH ako osvojite drugi mandat i s kojim partnerima bi SDA najlakše realizirala te i druge obaveze?

IZETBEGOVIĆ: Svoje procjene ko je bolji ili lošiji partner za SDA neću iznositi jer bi mogle biti kontraproduktivne. Prioriteti za sve koji budu obnašali bitne funkcije u sljedećem mandatu moraju biti ekonomska obnova, zapošljavanje, punjenje budžeta. To se ne može postići bez opšte spremnosti na dogovor, kompromis, na civiliziran i dobronamjeran dijalog. Moramo napraviti poslovni ambijent, a tome prethodi smirenje, prestanak tenzija, stabilnost, sigurnost. Treba nam bolja komunikacija u zemlji i u regionu. To će biti moji prioriteti, uz obavezu da još efikasnije radim na privlačenju investicija i inostranog kapitala u zemlju.

(Nezavisne novine)

sda.ba