In memoriam: Preminuo potpredsjednik GO SDA Tuzla i federalni ministar Salko Bukvarević

In memoriam: Preminuo potpredsjednik GO SDA Tuzla i federalni ministar Salko Bukvarević

Dijeljenje

Potpredsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Bukvarević je prije desetak dana smješten u bolnicu usljed pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus. Njemu se zdravstveno stanje pogoršalo u ponedjeljak, a ogledalo se u otežanom disanju.

Prethodnih dana je imao podršku kisikom, ali to nije bilo dovoljno zbog jake upale oba plućna krila. Zbog toga je jučer prijepodne priključen na respirator. Bukvareviću je 22. jula potvrđen pozitivan test na koronavirus.

Salko Bukvarević je rođen 20.4.1967. godine u Gornjem Hrasnu, općina Kalesija. Osnovnu školu (1982. godine) i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu (1986. godine) završio u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta. Educiran za korištenje GPS i drugih metoda snimanja terena.

Od 1995. do 1998. godine bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani zvaničnik – profesionalni poslanik u Skuštini TK-a, a od 2012. godine stručni saradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH. Kao član komisije učestvovao u pisanju Ustava Tuzlanskog kantona. Učestvovao je u formiranju Građevinskog odsjeka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio je na projektima „Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH” i „Praćenje pomjeranja i deformacija terena u gradu Tuzli”, te drugim.

Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.

Salko Bukvarević vodio je tuzlansku SDA od 2003. godine u kontinuitetu do 2015. godine, a zatim ponovo od 2018. godine sve do izbora novog rukovodstva Gradskog odbora SDA u decembru 2019. godine kada je izabran za potpredsjednika.

U Gradski odbor SDA Tuzle pristižu brojni izrazi saučešća od članova Stranke , saboraca, članova Patriotske lige, predstavnika političkih stranaka i zvaničnika, sportskh i kolektiva kulture, medijskih kuća i brojnih građana.