Gradski odbor SDA Tuzla kategorički odbacuje manipulativne konstrukcije i netačne informacije nekadašnjih članica AŽ SDA Tuzla

logo-sda-go-tuzla-mali

Gradski odbor SDA Tuzla kategorički odbacuje manipulativne konstrukcije i netačne informacije nekadašnjih članica AŽ SDA Tuzla

Dijeljenje


U povodu posljednjih odluka određenog broja dosadašnjih članica GO SDA, želimo informisati članstvo, kao i zainteresiranu javnost, da su tvrdnje jednog dijela donedavnog rukovodstva Asocijacije žena Gradskog odbora SDA Tuzla koje su iznesene u medijima, apsolutno netačne.


Do momenta pisanja saopćenja, iz članstva SDA su istupile predsjednica i dvije članice Izvršnog odbora Asocijacije žena te tri predsjednice AŽ u mjesnim ograncima, tako da nije tačan podatak da je SDA napustilo rukovodstvo Asocijacije žena GO SDA Tuzla.

Naprotiv, određene članice su se jučer ogradile od ovakvih postupaka.

Od uvođenja Povjereništva u Gradski odbor SDA Tuzla, a čiji je član bila i predsjednica Asocijacije žena GO SDA Tuzla, predsjednica je otvoreno opstruirala rada ovog tijela te je bojkotovala aktivnosti koje je organizovalo Povjereništvo. Predsjednica, koja je zahvaljujući SDA imala priliku da bude birana u Gradsko vijeće, a izabrana je glasovima građana Tuzle, nije se odazvala ni na jednu aktivnost do momenta dok nije kooptirana u Povjereništvo, niti je dolazila na sastanke Kluba vijećnika koje je organizovao predsjednik Povjereništva.

Osim toga, svojim prisustvom i javnim istupima na press konferencijama, jasno je stavila do znanja da ne poštuje Statut Stranke te Odluke zvaničnih organa SDA BiH odnosno da ne priznaje Povjereništvo Gradskog odbora SDA Tuzla. Samo nepoštivanje Statuta i Odluka zvaničnih organa SDA BiH, razlog je za isključenje iz tijela Stranke, no, uvažavajući činjenicu da su SDA svi članovi jednako bitni i važni, takav potez Povjereništvo nije poduzelo, nego je kao i uvijek do sada, svim članovima na njihovu volju ostavilo i njihove izbore.

Suvišno je govoriti i o uskraćivanju finansijske podrške aktivnostima Asocijacije žena GO SDA Tuzla jer ih nije ni bilo s obzirom da su voljom predsjednice naglo obustavljene, te je u navedenom periodu održana samo jedna tribina u Hotelu Tuzla, organizirana samovoljno i bez konsultacija sa Povjereništvom.

Netačno je i da je Povjereništvo Izvršnom odboru Asocijacije žena onemogućilo predlaganje članica u tijela Stranke. Ne, to im je onemogućila upravo predsjednica jer nije postupila po zaduženju Povjereništva sa sjednice od 16. 02. 2018. godine gdje su svi članovi dobili zaduženje da do naredne sjednice predlože kandidate za Savjete Gradskog odbora Stranke. Smatramo vrlo nekorektnim da bivša predsjednica, na ovaj način obmanjuje javnost i članstvo SDA. Na sjednici Povjereništva od 10.03. 2018. na kojoj je bila prisutna i bivša predsjednica AŽ GO SDA Tuzla, upravo je od nje traženo da predloži veći broj žena, članica AŽ u Savjete Stranke, ali ona je to odbila.

Manipulativne su i tvrdnje o nepozivanju članica Izvršnog odbora na prošireni sastanak Povjereništva sa članstvom Stranke jer se ni sama predsjednica nije željela  odazvati na sastanak, iako je bila u istoj zgradi na sjednici Povjereništva koja je održana neposredno prije pomenutog sastanka. Obzirom da je u to vrijeme još uvijek bila na funkciji predsjednice AŽ GO SDA Tuzla i imala je obavezu da na sastanak pozove članice AŽ, tu obavezu nije izvršila, a sastanku nije htjela prisustvovati, čime je jasno pokazala sva svoja „dobronamjerna” opredjeljenja i brigu za uključivanje većeg broja članica u radna tijela i organe SDA.

Poštujemo svaki ostvareni rezultat GO SDA Tuzla, od 1990. godine do 2016. godine jer je on proizvod rada svih članova i aktivista GO SDA Tuzla. Bezbroj puta se iznosi neistina da je rezultat iz 2016. godine najbolji od osnivanja SDA u Tuzli. To nije tačno. Postoji nekoliko boljih rezultata u vremenu od 1990. do 2016. godine od rezultata iz 2016. godine., a to su :
– na izborima 1990. godine SDA Tuzle je imala preko 10 000 glasova ;
– na prvim poslijeratnim Općim izborima za člana Predsjedništva BiH, rahmetli predsjednik Alija Izetbegović je dobio skoro 30 000 glasova u Tuzli ;
– na prvim poslijeratnim Općim izborima Tuzla je imala 9 poslanika u Skupštini TPK ;
– na Lokalnim izborima 2008. godine GO SDA Tuzla je imao 7 vijećnika, a 2016. je bilo 6 vijećnika.

Bivša predsjednica i još nekoliko bivših članova SDA Tuzla su samovoljno istupili iz Gradskog odbora i vode aktivnosti na formiranju nove političke stranke, zajedno sa Mirsadom Kukićem. To je njihov izbor, koji nije predmet ovog saopćenja, ali jeste najbolja ilustracija organiziranog pokušaja manipuliranja članstvom zbog interesa drugih političkih projekata i pokreta.

Ovo Povjereništvo uvažava i poštuje svaku članicu i svakog člana SDA koji je spreman da radi u skladu sa Statutom i Odlukama organa Stranke i naša vrata su za njih širom otvorena. Isto tako, otvorena su i za izaći onima koji smatraju da su vredniji i bolji od SDA, tako da mogu da je napuste slobodno kako su u nju i došli da bi ostvarili svoje lične interese i iznevjerili sve one koji su za njih glasali i smjestili ih u vijećničke klupe.

Povjereništvo GO SDA Tuzla