Govor predsjednika SDA Sulejmana Tihića sa 13. redovne sjednice Glavnog odbora

tihi

Govor predsjednika SDA Sulejmana Tihića sa 13. redovne sjednice Glavnog odbora

 

Dame i gospodo,

Pozdravljam članove Glavnog odbora, predstavnike medija i ostale prisutne.

Svima želim dobrodošlicu, a Glavnom odboru i uspješan rad.

Nakon iscrpnih i dugotrajnih rasprava vođenih na svim nivoima SDA, došli smo do odluka o kojima će se danas izjasniti i Glavni odbor.

U donošenju i finaliziranju odluke učestvovali su mnogi članovi rukovodstva Stranke, vjerovatno Bakir i ja najviše. Time smo nas dvojica najodgovorniji i najzaslužniji – zavisi kako ko gleda na ove prijedloge.

Ovo je, bez sumnje, jedna od najvažnijih sjednica Glavnog odbora u ovome mandatu jer se odlučuje o odgađanju Šestog kongresa. O tome postoje različita mišljenja unutar SDA što je odlika njenog istinski demokratskog kapaciteta.

Zato pozivam Glavni odbor da glasa ZA:

Izmjene i dopune Statuta

Statutarnu odluku o održavanju Konvencije i

Listu kandidata za funkcionere SDA

Ovakvim odlukama niko nije u potpunosti zadovoljan. Ali su one rezultat unutarstranačkog kompromisa koji je neophodan i dobar za jedinstvo i snagu SDA, a time i Bosnu i Hercegovinu, jer kao što znate jaka SDA – jaka BiH.

Ne treba kriti, među nama postoje određene razlike po nekim pitanjima. One se više ili manje ispoljavaju, nekada samo u okviru organa SDA, a nekada i putem medija. To je uglavnom dobro, jer otvorena rasprava i argumenti pomažu da se svako pitanje dobro analizira i donesu ispravne odluke. Ponekad se ta demokracija u javnosti tumači kao podjele u SDA, jer nisu navikli na takve rasprave u drugim strankama u kojima vlada autokracija i jednoumlje. Neke od tih stranaka i ne donose odluke na organima Stranke, već je to isključivo pravo stranačkih lidera.

Upravo i na ovom složenom pitanju dokazali smo da je SDA istinski demokratska stranka i donijeli odluku koja je najbolja i u interesu ne samo SDA, već i BiH.

Istina, katkad te rasprave, ukoliko ne rezultiraju dogovorom, izazovu ili mogu izazvati podjele u Stranci što se reflektira na jedinstvo i snagu SDA. I ovo je jedno od pitanja koje je moglo izazvati veće ili manje podjele.

Zato, a i iz drugih razloga, SDA jeste velika i demokratska stranka u kojoj se mogu iznositi i drugačija mišljenja u odnosu na mišljenje i izjave predsjednika, a da zato niko ne nosi nikakve posljedice. Uostalom, mi održavamo slojevitost bića našega naroda.

Razlozi za odgađanje Kongresa

Dame i gospodo,

Naime, naša država je već duže vrijeme – najmanje od 2010. godine, a pogotovu od maja 2011. godine u stalnoj krizi. To je posljedica neodgovorne i neozbiljne politike izbornih pobjednika SDP-a i SNSD-a.

Razlog za odgađanje kongresa i održavanje Konvencije je izuzetno složena politička situacija u Bosni i Hercegovini i obaveze koje predstoje u ovoj i narednoj godini.

Ovim odlukama vrši se izbor kompletnog rukovodstva SDA: predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednici i Predsjedništvo Stranke, odnosno rekonstrukcija izvršnih odbora SDA na nivou općina, kantona i regija. Dijelu organa: Glavnom odboru, kantonalnim/regionalnim, gradskim i općinskim odborima produžava se mandat. Na taj način ćemo svim izabranim stranačkim funkcionerima na nivou Bosne i Hercegovine ponovnim izborima osigurati legitimitet do 26. maja 2015. godine.

Ova godina će, uz narednu, biti sigurno jedna od najtežih godina. Očekuje nas pokušaj implementacije sporazuma Lagumdžija – Dodik i Lagumdjija – Čović. Ti sporazumi mogu za posljedicu imati razgradnju države, poništenje do sada provedenih reformi, prijenos nadležnosti sa države na entitete i slabljenje pozicije bošnjačkog naroda itd..

U ovoj godini predstoji:

Pokušaj usvajanja niza zakonskih rješenja koja de facto i de iure znače poništenje reformi i vračanje unazad u oblastima izbornog zakonodavstva, pravosuđa, državne službe, Centralne banke, Elektroprijenosa, javnih nabavki itd.,

Provođenje presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci na temelju sporazuma Lagumdžija-Radončić-Čović-Ljubić prema kojem bi Bošnjaci bili svedeni na političku manjinu u Federaciji BiH i stvoreni preduvjeti za formiranje trećeg entiteta,

Reorganizacija Federacije BiH,

Uređenje grada Mostara,

Sprečavanja pokušaja izbacivanja SDA iz vlasti u FBiH i kantonima,

Stavljanje policije i javnih RTV servisa pod političku kontrolu,

Popis stanovništva – možda samo ovo pitanje, s obzirom na dugoročni značaj, zaslužuje da većinu svojih aktivnosti posvetimo izričito njemu.

Uz sve ovo, treba imati u vidu i tešku ekonomsku i socijalnu situaciju sa tendencijom pogoršanja.

Uostalom, ovo nije prvi put da se odgađa održavanje kongresa. I mandat rukovodstva Prvog kongresa trajao je 7 godina. Naime, kongres je trebalo da bude održan krajem novembra 1994. godine što nije bilo moguće zbog rata koji je trajao do 1995. godine. Međutim, kongres nije održan ni 1996., već krajem 1997. godine zbog drugih vanrednih prilika. Prigovori da to nije demokratski nisu utemeljeni. Jedna politička stranka može na mnogo načina dokazivati svoju demokratičnost, a SDA to već godinama radi neuporedivo više u odnosu na bilo koju drugu političku stranku u BiH i šire.

SDA neće biti ništa manje demokratska stranka ako se odgodi kongres, jer je i to u skladu sa Statutom i rezultat demokratskog izjašnjavanja. Održavanje konvencije koja ima 360 članova izabrat će nobo rukovodstvo na period do 26. maja 2015. godine, potvrđuje demokratsko opredjeljenje i tradiciju SDA.

Jedina ozbiljna politička snaga koja može spriječiti ove pokušaje razgradnje BiH i slabljenja pozicije našeg naroda jeste jedinstvena, a time i jaka SDA. Ukoliko se budemo bavili Kongresom, nećemo biti u stanju da se u isto vrijeme nosimo sa svim ovim problemima. Naime, svaki kongres zahtijeva rad na izbornim aktivnostima od nekoliko mjeseci do održavanja kongresa, a potom još neko vrijeme i nakon njega. To dovodi do većih ili manjih podjela u SDA i odražava se na kapacitet i snagu Stranke kako u periodu kongresnih aktivnosti, tako i poslije.

Uvijek postoji opasnost da moje zalaganje za odgađanje Kongresa bude shvaćeno pogrešno, tj. da se (pro)tumači kako je meni ili nekima drugima stalo da produžimo mandat. Osim interesa države, naroda i SDA, nema drugih razloga! Ja sam ostvario sve svoje političke ambicije, čak i više nego sam očekivao. Još dvije godine nose samo ogromnu odgovornost jer su to teške godine koje traže mnogo rada i snage. Za vođenje SDA u ovom vremenu potrebno je dobro poznavanje problematike jer neki neki problemi potiču još iz Dejtona ili traju već više godina.

Sigurno da postoje i razlozi za održavanje Kongresa. To je najviši demokratski proces koji daje legitimitet rukovodstvu da vodi stranku naredne 4 godine. Također znači obnavljanje kadrovske strukture, uglavnom mlađim ljudima.

Zbog toga smo se dogovorili da izvršimo kadrovsku rekonstrukciju rukovodstva SDA. Bit će izabrano novo Predsjedništvo SDA, zamjenik predsjednika i potpredsjednici. Također će biti izvršena rekonstrukcija izvršnih odbora općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija.

Poštovani članovi Glavnog odbora,

U dilemi da li se bavimo sobom – održavanjem kongresa sa svim što taj proces podrazumijeva (vrijeme, neslaganja, podjele itd.) ili državom, tj. sprečavanjem pokušaja njene razgradnje i nasuprot tome jačanjem i izgradnjom države, SDA kao i uvijek, prioritet daje državi!

Mnogo je bolje kongres održavati nakon aBd izborne pobjede 2014. godine u pobjedničkoj i mirnijoj atmosferi. S obzirom na politiku kakvu vode naši politički protivnici i greške koje prave, za očekivati je da SDA ostvari ubjedljivu pobjedu, slično kao i na lokalnim izborima. Sada, kada smo u nedefinisanom stanju poluopozicije, sa svim problemima koje treba da rješavamo, neuporedivo su veće opasnosti od podjele i slabljenja snage i jedinstva Stranke.

Želim zahvaliti svima, bez obzira kako ćete glasati o ovim prijedlozima. Imao sam potrebu da kažem svoje mišljenje i tako sa vama podijelim odgovornost za ono što će se u državi BiH i SDA događati u predstojećem periodu.

Još jednom vas pozivam da glasate ZA ove odluke koje su dobre za SDA i državu Bosnu i Hercegovinu.

No, kakve god odluke Glavni odbor danas donese, one će biti odluke svih nas i svi ćemo ih poštovati.

SA JAKOM SDA, JAKA JE I BiH

sda.ba