Godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige u Kalesiji

03

Godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige u Kalesiji

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju u Tojšićima počelo je obilježavanje 26.godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu. Fatiha je proučena i položeno je cvijeće i na spomen obilježju u Kalesiji.

Emocije kod prisutnih bile su prisutne i danas, nakon 26.godina. Prisjetili su se kako je sve počelo, a prisjetili su se i onih koji su stajali na braniku Bosne i Hercegovine i njenu slobodu platili svojim životima.

Na Regionalnom savjetovanju Patriotske lige, koje je održano 11. januara 1992. godine u Tojšićima, organizirana je priprema za odbranu Bosne i Hercegovine. Ovo Regionalno savjetovanje Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu bilo od velikog značaja za odbranu Bosne i Hercegovine i njenog naroda.

– Upravo jedinice PL su primile prve udare na prostoru sjeveroistočne Bosne, od Kula Grada preko zaseoka Teočak, Sapne i Kalesije. To je sasvim dovoljan broj argumenata da je ovaj datum uvršten u kalendar značajnih datuma kada je u pitanju Tuzlanski kanton – rekao je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata doc.dr. Salko Bukvarević.

Prema riječima ministra Bukvarevića pokazalo se da je pomenuto savjetovanje bilo jedno od najznačajnijih savjetovanja u organizaciji Patriotske lige i kompletne odbrane regije Sjeveroistočne Bosne.

– Naša trajna zadaća je podsjećati na važnost ovakvih datuma samo sa jednom porukom da se agresija, rat i genocid nikada i nikome ne ponovi – istakao je Ministar Bukvarević.

Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na spomen obilježju, svi su prisustvovali i svečanoj akademiji koja se održala u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija.

Kabinet ministra

02

07

011c