Godišnjica pogibije tuzlanskog heroja Meldina Hajdarevića: Imao je 21 godinu i poginuo je za Bosnu i Hercegovinu

Meldin-godisnjica09000

Godišnjica pogibije tuzlanskog heroja Meldina Hajdarevića: Imao je 21 godinu i poginuo je za Bosnu i Hercegovinu

Dijeljenje

Meldin-godisnjica09024
Članovi Kluba Patriotske lige, saborci, pripadnici elitne jedinice Crni labudovi, članovi porodice i prijatelji, danas su na Nišićkoj viskoravni obilježili 22. godišnjicu pogibije Meldina Hajdarevića, ratnog heroja, Zlatnog ljiljana i pripadnika Prve tuzlanske brigade.

Godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, prigodnim obraćanjima, tokom kojih se govorilo o njegovim ratnim zaslugama. Prisutnima se obratio i Meldinov saborac Salko Bukvarević, inače federalni ministar za boračka pitanja.

Kako se moglo čuti, u novembru 1993. godine, agresori na BiH su intenzivirali svoje napade, te su na ovom području odlučili da presijeku jedini put kojim je do Tuzle i tuzlanske regije dolazila hrana, lijekovi i ostale potrepštine za život.

No, tada su dobrovoljci iz svih jedinica 2. korpusa dolazili da brane ovaj prostor. Meldin se, zajedno sa svojim izviđačko – diverzantskim vodom, među prvima priključio odbrambenim snagama. Linija je uspostavljena, a ovo područje je odbranjeno. No, heroj Meldin nije preživio.

Tada je imao je samo 21 godinu, a do pogibije 10. novembra 1993. godine, već je tri puta ranjavan. To dovoljno govori o veličanstvenom doprinosu i požrtvovanosti ovog mladića za odbranu Bosne i Hercegovine.

Tokom rata, ovaj mladić se borio na svim ratištima širom naše zemlje, od Bosanskog Broda i Gradačca do Teočaka i Goražda. Dobitnik je i Zlatne plakete Grada, te je nekadašnji član Muslimanskog omladinskog saveza.

Meldinov mezar se nalazi u Gornjoj Tuzli, njegovom rodnom mjestu. Tamo je upriličen vjerski program u Bijeloj džamiji, a rodbina, prijatelji i saborci su obišli njegov mezar.

Meldin-godisnjica09003-658x439

Meldin-godisnjica09011

(S.K./Faktor.ba)