Godišnjica osnivanja MOS-a/AM SDA: Hvala Vam za Vašu borbu i amanet koji ste nam ostavili!

Kovaci-28-godina-750x410

Godišnjica osnivanja MOS-a/AM SDA: Hvala Vam za Vašu borbu i amanet koji ste nam ostavili!


Danas je obilježena 28. godišnjica osnivanja Muslimanskog omladinskog saveza, preteče Asocijacije mladih SDA. Predsjedništvo Asocijacije mladih SDA je tim povodom položilo cvijeće na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu i na mezaru rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića zajedno sa osnivačima i članovima MOS-a Nedimom Dizdarom, Mensurom Bektićem, Šukrijom Bakšićem, Salkom Bukvarevićem, Alijom Jašarevićem, Dinom Kapom, Izetom Spahićem i Emirom Kovačevićem.

Muslimanski omladinski savez osnovan je 22.12.1990. godine u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Njegovom osnivanju prisustvovala je omladina sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine i Jugoslavije. Tog dana osnovan je MOS kao izraz želje i potrebe muslimanske omladine za organizovanjem i djelovanjem u teškim i nestabilnim vremenima raspada komunističkog sistema i vrememu djelovanja velikosrpskih i velikohrvatskih ideologija. Prije osnivanja MOS-a, muslimanska omladina u Bosni i Hercegovini nije imala svoj glas niti svoja prava.

48407939 373834240046784 2997247780826644480 n-1024x768Asocijacija mladih SDA neće zaboraviti važnost uloge koju su imali svi osnivači, aktivisti i šehidi Muslimanskog omladinskog saveza tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i važnost uloge očuvanja civilizacijskih i kulturnih vrijednosti kakve poznajemo u Bosni i Hercegovini stoljećima.

Asocijacija mladih SDA baštini prošlost našeg naroda, našu historiju i podsjeća na važnost kolektivnog pamćenja historije kako se prošlost više nikada ne bi ponovila.

Ovim putem želimo čestitati svim osnivačima, članovima i aktivistima MOS-a i AM SDA godišnjicu osnivanja Muslimanskog omladinskog saveza. Hvala Vam za Vašu borbu i amanet koji ste nam ostavili!

Nakon polaganja cvijeća, organizovano je druženje sa osnivačima i članovima MOS-a.