Godišnjica od osnivanja Fondacije u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih kategorija

04-7-400x266

Godišnjica od osnivanja Fondacije u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih kategorija


Fondacija za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih kategorija do sada je dodijelila kredite za 2500 pripadnika boračkih kategorija i bespovratna sredstva za 500 pripadnika boračkih kategorija.

U Hotelu Hills Ilidža obilježena je petnaesta godišnjica od formiranja Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih kategorija.

Na samom početku, prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Fondacije Šerif Patković, koji je kroz svoje izlaganje upoznao prisutne o proteklom radu Fondacije i realizovanim projektima u prethodnoj godini.

Jedna od važnih napomena u periodu za 2016. i 2017. godinu, jeste da je Upravni odbor Fondacije promijenio način raspodjele sredstava u odnosu na raniju praksu, a odnosi se na kvartalnu podjelu sredstava.

– Na osnovu ovoga osigurano je da u jednoj kalendarskoj godini imamo veći broj korisnika i drugo, javni poziv se raspisuje za narednu godinu tek nakon što sva lica iz prethodnog perioda koja su ispunila uslove realizuju svoje zahtjeve – naglasio je Patković.

Kreditnim sredstvima u 2017.godini uručeni su krediti za 193 pripadnika boračke populacije u iznosu od 2.000.000,00KM, dok su kroz dodjelu bespovratnih sredstava za socijalno – ekonomski ugroženu grupu pripadnika, dodjeljena sredstva za 70 osoba u iznosu od 180.000,00KM.

Nakon izlaganja, Patković je ministru Bukvareviću za nesebičnu podršku i pomoć u radu Fondacije, uručio prigodan poklon u znak zahvalnosti.

– Fondacija je u potpunosti opravdala svoje postojanje, od samog osnivanja do danas Fondacija je dodijelila kredite za 2500 pripadnika boračkih kategorija i bespovratna sredstva za 500 pripadnika boračkih kategorija – rekao je ministar Bukvarević.

Resorno ministarstvo i Vlada Federacije BiH su prihvatili odluku da Upravni odbor sačinjavaju predstavnici boračkih udruženja/udruga, te da će najbolje znati prepoznati koje su to kategorije iz njihovog članstva kojima je najpotrebnija pomoć.

– Najvažnije je da Fondacija izvršava svoje obaveze, da je povrat više od 100% sredstava, to je jedan od najboljih pokazatelja da ste vi odabrali one kojima je potrebna pomoć i koji su spremni vratiti dodjeljena sredstva. Ja vam iskreno čestitam i želim da ove rezultate Fondacije samo poboljšate u narednoj godini – istakao je ministar Bukvarević.

Najveći uspjeh Fondacije je u opravdanosti postojanja kroz odgovornost upravljačkih organa, resornog ministarstva za pitanje boraca, uposlenika, odnosno direktora sa stručnom službom i najvažnije, pripadnika boračkih populacija, korisnika sredstava, koji su osigurali stepen povrata dodijeljenih kredita u iznosu od 105%.

sda.ba