Godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine: Heroji koji su odbranili državu!

3danarmije14

Godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine: Heroji koji su odbranili državu!

15. aprila 1992. godine zvanično je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Godišnjica formiranja snaga koje su odbranile BiH tokom agresije i koje su zaslužne za njen opstanak, bit će obilježena prigodnim svečanostima, a centralna svečanost za TK se održava u Kalesiji.


Armija BiH je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Tokom ratnih dejstava u redovima Armije BiH je poginuo veliki broj boraca, a veliki je bio i broj ranjenih.

U prvim danima agresije na našu zemlju pripadnici Armije BiH su bili gotovo bez ikakve opreme, ali i iskustva i opće pripremljenosti na ono što ih čeka. Nedostajalo je oružje da se suprotstave daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je raspolagao teškom artiljerijom i svim oružjima i oruđima koja su pripadala JNA, zajedničkoj vojsci bivše države.

Bez obzira što se na razne načine pokušava nametnuti kao istina to da je Armija BiH bila isključivo muslimanska, odnosno Bošnjačka, to nije tačno. U Armiji BiH je bio i značajan procenat Hrvata, Srba i drugih. U Armiji BiH su bili svi oni koji su BiH smatrali svojom domovinom. Na rukovodećim položajima u Armiji su također bili ljudi koji ne pripadaju isključivo bošnjačkom narodu. Vrhovni zapovjednik Armije Republike Bosne i Hercegovine je bio Alija Izetbegović.