GO SDA Tuzla: TK u ključnom trenutku “nema” prvu i odgovornu osobu u zdravstvenom sistemu

GO SDA Tuzla: TK u ključnom trenutku “nema” prvu i odgovornu osobu u zdravstvenom sistemu

Vijećnik u GV Tuzla prof.dr. Zijah Rifatbegović na posljednjoj sjednici tražio je dopunu dnevnog reda tačkom o izvještaju HES-a Doma zdravlja Mustafa Šehović Tuzla, a u vezi epidemiološke situacije koja je u našem gradu veoma složena. 

Dogovoreno je da detaljan izvještaj i analiza budu spremni za narednu sjednicu GV.

Ono što je evidentno jesu dugi redovi ispred navedene zdravstvene ustanove, nejavljanje na telefonske pozive pacijenata, kasno obavještavanje pacijenata o ishodu testiranja i niz drugih problema koji ukazuju na sistem u kolapsu.

Ovim putem iskazujemo punu podršku zdravstvenim radnicima Doma zdravlja Mustafa Šehović Tuzla, zbog požrtvovanosti, svakodnevnog rada u vanrednoj situaciji i količini razumjevanja koje pokazuju prema menadžmentu i Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona.

Apelujemo na menadžment zdravstvene ustanove da reorganiziraju rad u cilju ostvarenja boljih rezultata, bržeg protoka informacija, te smanje količinu radnih sati zdravstvenim radnicima kako ne bi dolazilo do hroničnog umora istih.

Ministru zdravstva Tuzlanskog kantona Boži Juriću poručujemo da umjesto bavljenja društvenim mrežama, izađe u lokalne domove zdravlja, odmah angažira zdravstvene radnike koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje Tuzlanskog kantona kako bi u ovoj situaciji zdravstveni sistem kvalitetnije odgovorio zadatku i pružio neophodnu pomoć pacijentima oboljelima od COVID-a 19.

Smatramo da je Tuzlanski kanton u ključnom trenutku za život građana, ostao bez prve i odgovorne osobe u zdravstvenom sistemu zbog nesposobnosti, neposjedovanja adekvatnog stručnog znanja i fokusiranja na kadroviranje.