GO SDA Tuzla organizovao tribinu u povodu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

20191203 180931

GO SDA Tuzla organizovao tribinu u povodu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

DSC 0016 800x534
U organizaciji Gradskog odbora SDA Tuzla, u utorak 03. decembra 2019. godine je u BKC-u TK održana tribina pod nazivom „3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (stanje, mogućnosti, perspektive)“
.

– Ova tribina ima kao primarni cilj podizanje društvene svijesti o obrazovnoj inkluziji. Obzirom da se već dugi niz godina inkluzija primjenjuje u obrazovnom sistemu našeg društva, moramo da znamo da li je ona zaista po mjeri djeteta sa posebnim potrebama. Ako se baziramo na skupinu djece oštećenog sluha i ako ona nemaju pomoć surdoaudiologa koji poznaje znakovni jezik, možete misliti kako će se takvo dijete osjećati, a svakoga dana mora da ide u školu…Gubiti će samopouzdanje, a ipak je to samo dijete… – kazala je dr.sc. Amra Imširagić koja je inicijator ove tribine, u saradnji sa Povjereništvom GO SDA Tuzla.

Jasmina Pašalić majka je djevojčice koja ima oštećenje sluha. Kako kaže, od prvog dana pohađanja škole, suočile su se sa predrasudama te njena kćerka isprva nije mogla biti primljena u redovnu nastavu nego se upisala u Centar za rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla.

– Uz pomoć dobrih ljudi, profesorice Amre Imširagić i Diliste Bašić te procesu inkluzije, moju kćerku su primili u Osnovnu školu Kreka u Tuzli – kazala je Jasmina Pašalić koja je svoja iskustva emotivno podijelila sa prisutnima na ovoj tribini.


Nastavnica Dilista Bašić aktivno je radila sa djecom sa posebnim potrebama koja su uključena u inkluziju u redovnu nastavu.

– Bez obzira na zakonske norme, stigme i predrasude, želimo ovom tribinom pokazati da smo mi iznad toga i da se itetako isplati rad sa mladim ljudima i da su sva djeca jednaka. Imaju pravo na obrazovanje, na našu pažnju i ljubav. Cilj ove tribine je promovisanje dobrih dijela. Želimo poslati poruku da se svi moramo potruditi da djeci, mladima, ali i svim ostalim osobama sa invaliditetom olakšamo, učinimo im život boljim i kvalitetnijim – kazala je nastavnica Dilista Bašić.

Jedna od učesnica tribine bila je i predstavnica Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995, Aida Stambolić-Grošo. Ovo ministarstvo na čelu sa ministrom Salkom Bukvarevićem radi sa jednom od kategorija invalidnih osoba, RVI, koje zastupa, brani njihove interese i realizuje sva zakonom utvrđena prava.

– Sve ove godine ministarstvo nastoji da poboljša status ovih osoba. Evidentno je da je zaista veliki broj korisnika tih prava. U ukupnom broju populacije koja uživa bilo koji vid prava iz boračko-invalidske zaštite trenutno imamo blizu 90 hiljada korisnika prava od čega je preko 46 hiljada ratnih vojnih invalida. Ministarstvo kontinurano nastoji da poboljša status tih invalidnih osoba. Otežavajuća okolnost je da proces revizije traje od 2011. godine i još mu se ne nazire kraj. Imamo i dosta isključenja korisnika prava, ali isto tako i situacija gdje dođe do povećanja procenta. Ono što je Ministarstvo realiziralo prethodnih godina, a i nastaviće tu pozitivnu praksu, je dodjela automobila u vidu ortopedskih pomagala ratnim vojnim invalidima prve grupe. Čak smo kroz jedan poseban transfer prošle godine dodijelili fiksni iznos jednokratne pomoći za invalide prve kategorije – kazala je gosp. Stambolić-Grošo.