Glavni odbor SDA u Goraždu: Sa jakom SDA, jaka BiH!

10512191 10204477951535974 1364878945 o-1024x576

Glavni odbor SDA u Goraždu: Sa jakom SDA, jaka BiH!


Na sjednici Glavnog odbora SDA u Goraždu razmatran je koncept ekonomskog razvoja 2014.-2018. godina, kao i prijedlog Izborne platforme SDA za predstojeće Opće izbore.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić uputio je pismo članovima Glavnog odbora Stranke u kojem im je poželio uspješan rad, te izrazio zadovoljstvo što danas raspravljaju o ekonomskom razvoju naše zemlje za naredni period.

“Ovu godinu su do sada obilježili opravdani protesti građana i elementarne nepogode. Stranka je u oba slučaja ispravno reagirala. Prijedlozi i mjere SDA su poslužili kao osnova državnim organima za akciju. Istrajte u realizaciji usvojenih zaključaka. Ispunjavanje opravdanih zahtjeva građana i otklanjanje šteta elementarne nepogode mora biti naš prioritet. Za ove aktivnosti potrebna nam je jaka SDA. Čuvajte jedinstvo Stranke. Držite se Programske deklaracije i Statuta. U procesu donošenja odluka nastojte postići što širi konsenzus”, poručio je predsjednik Tihić.

Glavni odbor SDA usvojio je Informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini koju je podnio Predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

U svom uvodnom izlaganju zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović naveo je da je dio mjera koje su usvojene na prethodne dvije sjednice Glavnog odbora Stranke, a koje se odnose na opravdane proteste građana i otklanjanje šteta elementarnih nepogoda sproveden.

U općinama u kojima SDA ima svoje načelnike poduzete su određene mjere koje se odnose na smanjenje javne potrošnje, pomoć privredi, podsticaj zapošljavanju, unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite. Slične mjere pokrenute su i na kantonlnom i entitetskom nivou.

Sve mjere koje do sada nisu provedene potrebno je inkorporirati u Izbornu platformu za predstojeće Opće izbore.

Zaključci koji su se odnosili na sankcioniranje počinilaca te utvrđivanje odgovornosti zbog slabe ili nikakve reakcije agencija za provođenje zakona i zaštite institucija i simbola države nakon protesta održanih 7. februara ove godine su sprovedeni. Dio počinilaca koji su učestvovali u paljenju zgrade Predsjedništva BiH i zgrade Arhiva BiH su privedeni pred lice pravde, smijenjen je ministar sigurnosti BiH, a očekujemo da će pravosudni organi BiH utvrditi odgovornost direktora SIPA-e Gorana Zupca.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podržao je poruku predsjednika SDA Sulejmana Tihića da je potrebno čuvati jedinstvo stranke, jer kada god je bila jaka SDA, bila je sigurna i jaka Bosna i Hercegovina.

NEKA PREDSJEDNIK SRBIJE BRINE O STANJU U SRBIJI, A O BIH IMA KO DA BRINE!

Glavni odbor SDA pozdravilo je aktivnosti koje je Vijeće ministara provelo na realizaciji zaključaka donesenih na 68. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, ali nije zadovoljan brzinom reakcije na otvorene potrebe stanovništva ugroženog posljedicama elementarnih nepogoda.

Glavni odbor SDA najoštrije je osudio paljenje državnih zastava kod Livna, u Kiseljaku i u Mostaru nakon utakmica. Zahtijevamo od nadležnih institucija da ove incidente rasvijetle, počinioce pronađu i sankcioniraju.

Glavni odbor smatra uvredljivim i neprihvatljivim veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Konsternirani smo organiziranjem svečanog dočeka pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovaču i prisustvom najviših dužnosnika HDZ-a tom događaju.

Glavni odbor SDA osudio je posljednje izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je ponovo doveo u pitanje budućnost BiH. Predsjedniku Srbije je poručeno da brine o stanju u Srbiji, a za BiH ima ko da brine. Bosna i Hercegovina je postojala, postoji i postojaće bez obzira šta o tome misli predsjednik Srbije. Svojim izjavama samo dodatno komplikuje odnose između dvije države. Na njemu je da se ogradi od agresije koju je počinila Srbija nad BiH i genocida i zločina počinjenih tom prilikom.

Glavni odbor Stranke razmatrao je prijedlog Izborne platforme za predstojeće Opće izbore, te zadužio Predsjedništvo SDA da sačini konačan tekst Platforme uvažavajući prijedloge i sugestije članova Glavnog odbora.

sda.ba