Glavni odbor SDA : Osigurati zakonitost i legitimitet izbornog procesa u Srebrenici

glodborsda4

Glavni odbor SDA : Osigurati zakonitost i legitimitet izbornog procesa u Srebrenici

 


Na sjednici održanoj u Srebrenici, Glavni odbor SDA donio je odluku da SDA na izbore u Federaciji Bosne i Hercegovine nastupa samostalno, dok će se koaliranje sa drugim strankama u RS-u bazirati na procjenama Regionalnih odbora.

Pozivamo sve probosanske stranke na zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima u RS-u jer ćemo u protivnom biti svjedoci rasipanja glasova i ujedno onemogućeni da ostvarimo bolje i kvalitetnije izborne rezultate.

Glavni odbor Stranke ukazao je na nezakonitosti u biračkim spiskovima, a posebno za Općinu Srebrenica na čijim spiskovima se nalazi značajan broj glasača koji žive na teritoriji drugih općina i čak na teritoriji susjedne Republike Srbije.

Prisutna je sveopća opstrukcija u procesu registracije birača kao i vrlo opravdana bojazan da svi zainteresirani neće moći biti registrirani.

SDA je spremna na dogovore o zajedničkom kandidatu sa drugim političkim strankama i u tim razgovorima će predložiti aktualnog zamjenika načelnika Općine Ćamila Durakovića, koje se vratio iz Sjedinjenih Američkih Država i sa svojom obitelji živi u Srebrenici. Spremni smo razgovarati i o drugim imenima kandidata kao zajedničkom prijedlogu.

Ukoliko se ne izvrši proces revizije i sa aktualnih biračkih spiskova ne izbace birači koji ne žive na teritoriji Općine Srebrenica, kao i ukoliko se bude vršila opstrukcija i stalno onemogućavanje registracije Srebreničana, SDA će smatrati da je u Srebrenici izborni proces nezakonit i neće učestvovati na izborima.

Na taj način bi prihvatili ne samo nezakonit izbor načelnika i Općinskog vijeća/Skupštine opštine, nego i dali legitimitet kandidatu politike koja uporno i u kontinuitetu negira počinjeni genocid.

Delegacija SDA posjetila mezarje Veljaci u Bratuncu

Prije početka sjednice Glavnog odbora, delegacija SDA na čelu sa predsjednikom Tihićem posjetila je mezarje Veljaci u Bratuncu i podržala akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga u svrhu podizanja 150 nišana ubijenih Bratunčana.

Predsjednik Tihić razgovarao je sa predstavnicima srebreničkih udruženja ističući podršku i spremnost za postizanjem zakonitog izbornog postupka, reviziji postojećih biračkih spiskova kao i nesmetanoj registraciji svih Srebreničana.

Glavni odbor je još jednom pozvao sve Srebreničane da se za predstojeće lokalne izbore registriraju prema svojim prijeratnim mjestima prebivališta.

sda.ba