Glavni odbor: SDA ne smije izgubiti za pregovaračkim stolom ono što je dobila na izborima

glavni-odbor-sda-zastititi-interese-stranke-i-glasaca 1423847206 2-400x229

Glavni odbor: SDA ne smije izgubiti za pregovaračkim stolom ono što je dobila na izborima

Dijeljenje


Na redovnoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) usvojena je informacija o aktuelnoj političkoj situaciji,kao i procesu implementacije izbornih rezultata koju je Glavnom odboru podnio zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović.

Glavni odbor je pozdravio činjenicu da je implementacija izbornih rezulatata ušla u fazu raspleta. Pozdravljeno je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i čelnika Federacije BiH, te očekuje da se u toku ovog mjeseca okonča proces konstituisanja izvršne vlasti na svim nivoima.

Pozdravljen je ekspoze predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je obuhvatio sve realne sektore u BiH na kojima vlasti u narednom mandatu moraju marljivo raditi kako bi se život građana u BiH učinio boljim i kvalitetnijim.

Glavni odbor pozdravlja opredjeljenje Predsjedništva Stranke da se kroz implementaciju izbornih rezultata zaštite interesi Stranke i glasača, jer nije dopustivo da SDA dobije povjerenje građana, a u pregovorima ne preuzme mehanizme i alate potrebne za realizaciju svojih izbornih programa.

Glavni odbor SDA pozdravlja Izjavu Predsjedništva BiH koja je potpisana od strane svih predsjednika parlamentarnih stranaka i zahtijeva da se ista što prije usvoji u Parlamentarnoj skupštini BiH. Time će se deblokirati evropski put BiH, aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otpočeti reforme , te omogućiti podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje nastavak harange i pokušaje političke diskreditacije predsjedavajućeg Parlamentarne Skupštine BiH i potpredsjednika Stranke Šefika Džaferovića, koja ima za cilj otežavati formiranje vlasti na državnom nivou, ali i izjednačiti agresora i žrtvu, te baciti ljagu na časnu i herojsku odbranu Armije R BiH.

Glavni odbor SDA poziva Tužilaštvo BiH da se hitno očituje u pogledu Kebinih “tvrdnji”, kako bi se ova iskonstruisana situacija što prije raščistila.

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih kantonalnih vlada da se povratnicima, posebno onim u RS, omogući puni paket zdravstvene zaštite, kao i za stanovnike u tim kantonima. Nedopostivo je da se zbog tog problema, kao i zbog drugih statusnih pitanja, povratnici po drugi put dovode u situaciju da napuštaju svoje ognjište. SDA daje punu podršku potpunom povratku na prijeratna prebivališta, između ostalog, i kroz pružanje ovakvog vida zdravstvene zaštite.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje šikaniranja roditelja bošnjačke djece povratnika u RS zbog njihove borbe za elementarno ljudsko pravo pohađanja nastave u školama na maternjem jeziku. Umjesto da im se omogući ovo pravo, vlasti RS posežu za prekršajnim prijavama protiv roditelja koji ne dozvoljavaju da im djeca pohađaju nastavu na jeziku koji nije njihov maternji. Kadrovi SDA će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu roditeljima i njihovoj djeci u borbi za ostvarivanje njihovih zakonskih prava. Pozivamo međunarodnu zajednicu u BiH da se konačno oglasi i pruži zaštitu ovim ljudima.

Glavni odbor Stranke je usvojio Informaciju Predsjedništva Stranke o provođenju kadrovske politike u Stranci.

Glavni odbor podržava opredjeljenje Predsjedništva Stranke da se u implementaciji izvršne vlasti imenuju najstručniji kadrovi, u skladu sa kriterijima kadrovske politike koje je usvojilo Predsjedništvo SDA na sjednici održanoj 10.februara ove godine.

Glavni odbor zahtijeva od Kadrovske komisije SDA da izvrši popis kadrova Stranke koji su članovi nadzornih i upravnih odbora na svim nivoima. Glavni odbor zazuzima stav da jedna osoba može biti maksimalno u jednom nadzornom ili upravnom odboru, a naknade u ovim odborima ne smiju prelaziti visinu od 50% prosječne plaće na nivou BiH.

sda.ba