Glavni odbor SDA iznio stav o izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojima se negira državnost i najavljuje raspad BiH

glavniodborsda 093

Glavni odbor SDA iznio stav o izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojima se negira državnost i najavljuje raspad BiH

Glavni odbor SDA je na osmoj redovnoj sjednici u Tuzli zauzeo stav o izjavama predsjednika RS Milorada Dodika, kojima se negira državnost i najavljuje raspad BiH. Tim povodom predsjednik SDA gospodin Sulejman Tihić i član Predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović održali su vanrednu press konferenciju.

glavniodborsda 094

Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nadživjet će Milorada Dodika i sve one koji ih negiraju. BiH se ne može podijeliti. Nisu to uspjeli ni daleko jači, kao što su Milošević i Tuđman. Oni koji to uporno pokušavaju završit će na isti način, u haškim i drugim sudovima i na smetljištu istorije. Upozoravamo Dodika i slične da prestanu sa takvim pričama i takvim pokušajima. Svi koji to pokušaju, bit će poraženi. Jer ovu državu branit će i odbraniti Bosanci i Hercegovci. BiH nije i ne može biti nikada dio Velike Srbije. Svi oni koji pokušaju treba da znaju da može biti velikog belaja. Za to će biti odgovorni oni koji to prizivaju. Svi koji pokušaju dijeliti Bosnu i Hercegovinu mogu iz BiH iznijeti zemlje onoliko koliko ima blata na cipelama. Svima kojima se ne sviđa BiH, koji je ne vole, koji je ne žele, mogu slobodno iz nje izaći. Stranka demokratske akcije, Glavni odbor, zaključuje da mi nastavljamo našu borbu za Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih gdje će naše vjerske, etničke, kulturološke razlike biti naše prednosti i bogatstvo, a ne razlog za sukobljavanje i podjelu – kazao je predsjednik Tihić.

Kao što se uvjeravamo već godinama, Milorad Dodik svojim izjavama, inicijativama, zakonima koje inicira u RS-u, pravi problem svim građanima i svim narodima u BiH. I već svi trpimo veliku štetu koja se prije svega očituje u siromaštvu, zastoju u reformama, neulasku investicija. Bosna i Hercegovina je u ovoj godini desetostruko manje uvukla investicija nego npr. mala Crna Gora. To je sve rezultat njegove retorike prije svega. Ali kao što reče predsjednik Tihić, to je jedan mali problem u odnosu na veliki problem koji možemo imati ako se zaista pokuša dijeliti ova zemlja. Mi nećemo dopustiti podjelu BiH ni pod koju cijenu. Nikada Srebrenica, Brčko, Foča, Kozarac, sva ona mjesta stradanja Bošnjaka, Hrvata, nesrba, neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina. Možemo imati veliki problem i mi ga se ne bojimo jer nećemo biti krivi za njega. Mi svakome pružamo ruku, da se u ovoj zemlji konačno naprave normalni odnosi, da se okrenemo budućnosti i da se prestane gledati unazad, ali neki to ne dopuštaju. Pozivam, prije svega, Srbe u Bosni i Hercegovini da oni pokažu zrelost i da zaustave ovakve stvari koje će se svima obiti od glavu. Garant Dejtonskog sporazuma jesu i Amerikanci i normalno, svi će oni da stanu uz Bosnu i Hercegovinu. Svi oni koji su ga potpisali garantuju sigurnost, teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje, ali će je prije svega odbraniti oni koji je vole, a takvih ima sasvim dovoljno-istakao je Izetbegović.

glavniodborsda 102

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla