Genjac: Sve propise predstavnici RS-a tumače opstrukcijom

halid-genjac-na-konferenciji-u-briselu-e1346142399292

Genjac: Sve propise predstavnici RS-a tumače opstrukcijom

 


Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac je kazao da već duže vremena u vezi s popisom stanovništva imamo prisutnu praksu predstavnika iz RS-a da tumače Zakon o popisu, Zakon o statistici BiH, Dejtonski sporazum, Ustav i evropske standarde na način kako to oni razumiju i polažu pravo da isključivo oni treba da tumače sve te propise.

Genjac je ovo kazao Feni, upitan da prokomentira primjedbe na popisnicu, odnosno popis osoba, ali i vezano za kartografiju, koje su jučer iznijeli predstavnici pojedinih institucija u RS-a.

Sve ono što se ne uklapa u njihovo tumačenje tih propisa, tumači se opstrukcijom provođenja popisa, kazao je Genjac.

Na žalost, dodao je, taj način rješavanja problema oko popisa uopće nije produktivan.

Umjesto toga mora se istinski angažovati na rješavanju spornih pitanja, ako postoje sporna pitanja, ona se mogu riješiti isključivo dogovorom, kazao je Genjac.

Kako su prenijeli mediji, Vlada Republike Srpske (RS) tvrdi da postoje aktivnosti koje idu u pravcu opstrukcije provođenja Zakona o popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, zbog čega izražava svoju zabrinutost, jer postoje “neka dodatna tumačenja” pojedinih odredbi Zakona o popisu kada je u pitanju popisnica i popisni krugovi.

Predstavnici Zavod za statistiku i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose u RS iznijeli su primjedbe na popisnicu, odnosno popis osoba, ali i vezano za kartografiju.

(Fena)