Generalni sekretar SDA Halid Genjac predao CIK-u BiH kandidatske liste SDA za opće izbore

1107 halid-genjac

Generalni sekretar SDA Halid Genjac predao CIK-u BiH kandidatske liste SDA za opće izbore


Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je jutros Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste te stranke za predstojeće opće izbore u BiH.

Genjac je kazao novinarima da je SDA, kao “najveća politička stranka i najznačajniji politički subjekt u BiH”, predala liste za 39 izbornih jedinica, odnosno za sve izborne jedinice na prostoru cijele BiH, izuzimajući jedino izbornu jedinicu za područje Zapadno-hercegovačkog kantona.

Po njegovim riječima, za sve izborne jedinice, osim izbornih jedinica na području entiteta Republika Srpska za Narodnu Skupštinu RS-a, SDA nastupa samostalno, a za Narodnu skupštinu RS-a nastupa u okviru Koalicije “Zajedno za BiH”.

– Na zasebnim kandidatskim listama SDA nalazi se ukupno 462 kandidata, a na svim listama, uključujući zasebne liste i liste gdje nastupamo u koaliciji, ukupno je 555 kandidata Stranke demokratske akcije – kazao je Genjac.

Od toga su 232 žene, a na samostalnim listama SDA je 191 žena, odnosno 42 posto. Istovremeno, na listama je više od 30 posto mladih, više od 30 posto imena koja se prvi put pojavljuju na listama.

Što se tiče obrazovne strukture, Genjac je kazao da je 86 posto kandidata sa visokim školskim obrazovanjem i 14 posto sa srednjoškolskim obrazovanjem.

– Imajući u vidu i liste i kandidate na listama očekujemo uspjeh, očekujemo pobjedu SDA, naravno pobjedu na prostoru Federacije BiH i očekujemo značajan izborni rezultat na prostoru RS-a. Želimo uspjeh Koaliciji „Zajedno za BiH“, očekujući da će ta koalicija sa značajnim izbornim rezultatom biti odlučujući faktor za kreiranje vlasti na području entiteta RS – kazao je Genjac.

(sda.ba)