Generalni sekretar Amir Zukić za Fokus: SDA ima principe ispod kojih ne želi i ne može ići

Amir-Zukic21-188x300

Generalni sekretar Amir Zukić za Fokus: SDA ima principe ispod kojih ne želi i ne može ići

Dijeljenje

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić u intervjuu za Fokus.ba potvrdio je da ova stranka nastavlja razgovore o formiranje vlasti na svim nivoima.

Prema njegovim riječima prioritet su razgovori o formiranju Vijeća ministara, a konačnu odluku o ovome donijet će Predsjedništvo stranke na sjednici u četvrtak.

U kojoj fazi su pregovori oko formiranja Vijeća ministara BiH?

Postignut je dogovor o parlamentarnoj većini, za sada sve ide planiranim tokom i do Nove godine očekujemo imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara koji će biti iz SDA. Nakon toga slijedi i rješavanje kandidata za premijera Vlade FBiH, ministara u Vijeću ministara BiH i u Vladi Federacije BiH.

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH će biti Denis Zvizdić?

Kao stranka koja je osvojila najveći broj glasova te ima najbolji izborni rezulatat u okviru vladajuće koalicije, SDA će dati ime predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Predsjedništvo SDA će odlučiti o imenu na sjednici koja je zakazana u četvrtak. SDA će izbor i imenovanje svojih kadrova vršiti po kriteriju referentnosti uz obavezno prezentiranje programa rada koji treba da sadrži viziju modernizacije, racionalizacije i efikasnijeg poslovanja svih institucija u BiH u koje je neophodno unijeti novu energiju i svježinu.

Veoma cijenim rad, iskustvo i znanje Denisa Zvizdića i ako bude on izabran sigurno će svojim radom doprinijeti BiH.

Za koja ministarstva je zainteresirana Stranka demokratske akcije i postoji li granica ispod koje Vaša stranka ne želi ići?

Svakako, SDA ima principe ispod kojih ne želi i ne može ići. Parlamentarna većina je dogovorila koncept i utvrdila principe oko formiranja Vijeća ministara i svi pregovori vode ka uspjehu. Mene više interesuje program rada koji će nam ponuditi novi saziv Vijeća ministara.

Spomenuli ste principe… Prema najavama, SDA će insistirati da svi novoizabrani dužnosnici budu posvećeni ekonomiji i što bržem ulasku u euroatlanske integracije. Šta su, prema Vašem mišljenju, najveći prioriteti u narednom periodu kako bi se stvari pokrenule s mrtve tačke?

Prvenstveno jedan od prioriteta jeste da se buduća vlast ne smije tokom mandata baviti sobom, niti čestim prekompozicijama parlamentarnih većina kao što je to bio slučaj predhodnih godina. Vlast se mora baviti rješavanjem svakodnevnih pitanja građana.

Najveći prioriteti moraju biti ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje, te veća sigurnost građana.

Nova vlast mora dogovoriti set urgentnih mjera koje bi osigurale i ubrzale oporavak bh privrede, pokrenule domaću proizvodnju koja predstavlja jednu od najvažnijih poluga oporavka zemlje, podstakle izvoz domaćih preduzeća – i sve su to šanse za otvaranja novih radnih mjesta.

Već sada smo, prije uspostavljanja vlasti, krenuli parcijalno i po segmentima – namjenska, tekstilna, prehrambena i poljoprivredna industrija – praviti programe kako bismo ih iza Nove godine počeli realizirati. S tim ciljem je održana tematska sjednica Predsjedništva SDA sa privrednicima iz BiH na temu ekonomski rast i zapošljavanje.

Referentni uvodničari su napravili presjek stanja u ekonomiji BiH, ali i svega onoga što je potencijal naše zemlje i u kom pravcu bi trebale krenuti reforme u javnom i realnom sektoru.

I da… prioriteti moraju biti euroatlantske integracije i NATO savez.

Postoje najave da HDZ BiH opet želi ministarstvo finansija u novom sazivu. Je li vrijeme da se i tu primjeni sistem rotacije?

U član 6 Zakona o Vijeću ministara je decidno koncipirano da ukupni sastav Vijeća ministara u toku cijelog mandata mora biti u potpunosti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će u skladu s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Ako stranka koja je osvojila najbolji izborni rezulatat na Općim izborima bira poziciju Premijera, druga i treća biraju dalje i to je uvijek bude ministarstvo finansija i ministarstvo vanjskih poslova.

Spomenuli ste reforme. U prošlom mandatu bili ste zastupnik. Šta ovoj zemlji, prema Vašem mišljenju, nedostaje?

Imamo veliki broj nefunkcionalnih zdravstvenih institucija, koje su u poređenju sa drugim zemljama dobro finansirane, a ne prate potrebe građana. Imamo gomilu institucija, ustanova, upravnih organizacija koje djeluju za lični interes, a ne javni i interes građana. Kroz reforme moramo trajno ukinuti, upravne odbore tamo gdje je to neophodno, reducirati broj preduzeća ili ih objediniti u cilju da dobijemo na kvaliteti istih.

Ja sam još ranije incirao da se zakonom reguliše nespojivost i razdvajanje rada zdravstvenih radnika u privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama, i to se kroz reforme mora provesti.

Šta je sa obrazovanjem?

Prvo što moramo jeste uspostaviti efikasan, kvalitetan obrazovni sistem koji će pratiti potrebe BiH, ali isto tako pratiti mogućnosti učenika.

U osnovnom obrazovanju nastavni plan i programa uskladiti sa uzrastom djece i njihovim mogućnostima. Praćenjem svjetskih standarda uvodimo nepotrebne predmete i kreiramo nastavne programe prema knjigama različitih autora, a čiji unutrašnji sadržaj knjige ne motiviše učenike i stvara im dodatnu konfuziju.

Pogledajte samo koliko imamo sportskih objekata koji se ne koriste. Takve treba staviti na raspolaganje građanstvu i motivisati ih da se što više bave sportom. Mladi iz naše zemlje u drugom sistemu, recimo kada žive u inostranstvu, vrlo brzo postaju uspješni sportisti, što pokazuje da je naš sistem zakazao.

Nikšić je najbolje rješenje za SDP

Kako gledate na dešavanja u SDP-u, koji je dobio novog predsjednika nakon održanog vanrednog kongresa?

Kuća mora biti postavljena na dobrim temeljima, stabilnim. Osjetio se krah SDP-a, mislim da su i sami svjesni toga. Nermin Nikšić je najbolje rješenje za SDP, lično mu želim sreću u radu.

(Fokus)
sda.ba