Formiranje vlasti: Održan sastanak pregovaračkih delegacija SDA i SNSD-a

10743626 10205567185726148 1321958453 n-400x225

Formiranje vlasti: Održan sastanak pregovaračkih delegacija SDA i SNSD-a

Dijeljenje


Bakir Izetbegović nakon sastanka SDA-SNSD: Tražimo promjenu retorike i ekonomiju

Delegacije SDA i SNSD-a u Sarajevu su održale sastanak na kojem je bilo riječi o formiranju vlasti, ali i o brojnim drugim otvorenim pitanjima kada se radi o euroatlanskom putu naše zemlje. Kako je rečeno, “sastanak je bio sadržajan”, ali još uvijek bez konkretnih zaključaka u vezi sa formiranjem vlasti na državnom nivou.

SDA smatra da je potrebno da dođe do promjene odnosa i retorike, kazao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika te stranke, a s ciljem stvaranja boljeg ambijenta, sigurnosti i stabilnosti u zemlji, što bi omogućilo i bolji poslovni ambijent.

Što se tiče principa za uspostavljanje eventualne buduće koalicije koju bi činile i ove dvije stranke, među njima nema većih razmimoilaženja. Problem je u detaljima, rekao je Izetbegović, ne precizirajući koji su to detalji.

“Slažemo se da valja hitno dogovoriti koordinacioni mehanizam i u vremenu koje je pred nama riješiti i presudu ‘Sejdić-Finci’. I SNSD se slaže, kada je u pitanju članstvo u NATO-u, da je potrebno omogućiti iskorak za preuzimanje Akcionog plana za članstvo (MAP)”, rekao je Izetbegović.

Iz dvije stranke kažu da imaju slične poglede u vezi sa borbom protiv korupcije, a zaključili su da su neophodne izmjene u pravosuđu. Potrebno je napraviti set urgentnih mjera kada su u pitanju privreda i zapošljavanje, potrebno je smanjiti javnu potrošnju na svim nivoima vlasti u BiH te stabilizirati javne finansije, zaključeno je na sastanku.

” SDA insistira na zakonima i mjerama koje će omogućiti ravnopravnost naroda i građana. To se posebno odnosi na onemogućavanje diskriminacije kada je u pitanju obrazovanje. SNSD se i tu slaže s nama i smatraju da se može tragati za takvim mehanizmima. Saglasni smo da odgovarajućim zakonom treba osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u svim institucijama u svim strukturama diljem BiH”, saopćio je Izetbegović novinarima nakon sastanka.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je također kazao da se dvije stranke slažu u mnogo čemu, ali napominjući da “se još nije došlo do detalja”.

On je kazao da evropski put BiH jeste prioritet, čemu treba dodati i inicijativu koja je došla od ministara vanjskih poslova Britanije i Njemačke, a koja podrazumijeva usvajanja seta ekonomskih reformi.

” SNSD ostaje na politikama koje su od ranije poznate, a u vezi sa presudom ‘Sejdić-Finci’ i u vezi sa mehanizmom koordinacije. Ovaj četverogodišnji mandat treba biti posvećen jednom zajedničkom cilju, a to je da postanemo kandidat za EU”, rekao je Dodik.

Dodao je da ne zavisi sve od domaćih vlasti, već i od Evrope. Dodik je za niz pitanja koja koče napredak BiH optužio i međunarodnu zajednicu i njene institucije kako u BiH, tako i izvan nje.

” Tržište i realni sektor u BiH su potpuno ugroženi liberalizacijom koju su nametnuli stranci u ovoj zemlji. Sve ekonomske reforme su osmislili, nametnuli i provodili stranci, preko kancelarije visokog predstavnika, kasnije MMF-a i drugih, a lokalne vlasti nisu mogle i nisu imale jedinstven ekonomski program oporavka”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako je takvo ponašanje međunarodnih institucija dovelo do toga da je domaća proizvodnja veoma upitna.

” Što se tiče NATO-a, mi znamo da je uvjet za aktiviranje MAP-a rješavanja vojne imovine. U tom pogledu ne vidimo problem i ranije smo rekli da smo saglasni da 23 lokacije u RS-u koje su perspektivne za OS BiH nisu problem, ali ono što smo uvijek govorili je da predmet cijele imovine (državne op. a.) treba biti riješen na istim pricipima. Kada budemo imali to pitanje riješeno, onda možemo otkloniti prepreke za MAP”, rekao je Dodik.

Kada je u pitanju obrazovanje i diskriminacija nad učenicima Bošnjačke nacionalnosti koja je eskalirala u proteklih godinu dana, iz SNSD-a kažu da prihvataju da se problem sagleda u cjelini i da se jednaki standardi primjenjuju u oba entiteta.

Dodik smatra da je borba protiv kriminala i korupcije u BiH već vidljiva, ali je potrebno raditi na uspostavi efikasnijeg pravosuđa.

” Sadašnja uprava na sudovima i tužilaštvima je uprava stranaca i stranci čak bitno utječu i na to ko će biti gdje sudija i ko će koga postaviti na koje mjesto. Osim korupcije i kriminala mi treba da se pozabavimo i borbom protiv terorizma, što nesumnjivo može biti problem”, rekao je Dodik.

Iz SNSD-a su ustvrdili da će imati vlast u svojim rukama u RS-u i da će u posljednjoj sedmici novembra održati konstitutivnu sjednicu parlamenta RS-a te da u Narodnoj skupštini tog entiteta već imaju dogovorenu raspodjelu funkcija.

” Vladu RS-a ćemo formirati do Nove godine”, ustvrdio je Dodik te dodao da je i njima, kao i SDA-u prihvatljivo da iste stranke čine vlast na svim nivoima u državi.

“Čuli smo da SDA nema odluku o tome ko je za njih partner iz RS-a i kako su rekli, jednako su blizu i udaljeni i jednima i drugima. Naravno, to je njihova odluka. Ne želimo da se shvati da smo se mi ovdje ‘upucavali’ i ubacivali se, ali mislimo da odgovornost i potencijal koji SNSD ima, partnerstvo koje imamo sa HDZ-om i partnerstvo koje želimo izgraditi sa SDA i drugima u Federaciji, može produkovati ozbiljnu strukturu vlasti”, rekao je Dodik.

Izetbegović je na novinarsko pitanje ko je izvjesniji partner iz RS-a kazao kako će tokom vikenda ta stranka održati i sastanak sa Savezom za promjene te da će nakon toga odlučiti ko je za njih prihvatljiviji. Dodik je pak ocijenio kako će Vijeće ministara biti formirano do februara ili marta.

(Klix.ba)

sda.ba