Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata potpisalo ugovor sa 20 novih volontera

05

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata potpisalo ugovor sa 20 novih volontera

Dijeljenje


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević potpisao je ugovore o stručnom osposobljavanju- obavljanju volonterskog staža sa 20 kandidata koje je nakon provjere znanja i intervjua predložila Komisija za prijem volontera. Među kandidatima, volonterima je deset diplomiranih pravnika, dva ekonomista i osam diplomanata fakulteta ostalih društvenih nauka. Petnaest volontera će staž odrađivati u sjedištu ministarstva, a pet njih po sopstvenom zahtjevu u Grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze: Grude, Ilijaš, Tuzla, Kalesija i Kiseljak.

Ministar Bukvarević je upoznao volontere sa poslovima i zadacima na kojima će biti angažovani, te programskim opredjeljenjima Ministarstva u toku 2016. godine. „Posebno mi je drago što i današnji čin potpisivanja ugovora sa dvadeset volontera predstavlja dokaz da se nastavlja realizacija zacrtanog strateškog opredjeljenja Vlade da se dostignuti stepen prava boračke populacije neće umanjivati”.

Ministar je pozvao i rukovodioce drugih organa uprave, javnih preduzeća i ustanova da prioriteno zapošljavaju djecu šehida i poginulih boraca, zaključujući da je i u današnjoj grupi volontera sedamdeset posto djece iz reda boračkih kategorija.

U kontekstu te ministrove tvrdnje je i izjava prisutnog predsjednika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH, Almina Škrijelja, koji se zahvalio ministarstvu i ministru Bukvareviću „što na djelima pokazuju da slijede proklamovane ciljeve i što je u ovoj grupi volontera devetero djece šehida i poginulih boraca što svakako može biti dobar primjer svim drugim organima uprave i budžetskim korisnicima prilikom upošljavanja volontera i uposlenika”.

U ime grupe volontera svoje izjave predstavnicima medija su dali Dalila Muhić i Ajdin Alić ističući „da je federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata najbolje mjesto gdje će steći jednogodišnje iskustvo i odakle će dalje nastaviti traženje stalnog zaposlenja, ranije su osjećali da je ovo njihovo ministarstvo, a sada će i raditi u njemu i doprinijeti da to bude istinski servis boračkoj populaciji.”