Federalni ministar primio delegaciju osnivača Unije saveza-udruženja policije MUP-a 1991-1995 FBiH

IMG 8281

Federalni ministar primio delegaciju osnivača Unije saveza-udruženja policije MUP-a 1991-1995 FBiH

U sjedištu Federalnog ministarstva resorni ministar održao je sastanak sa delegacijom osnivača Unije saveza-udruženja policije MUP-a 1991-1995 FBiH.

Bukvarević je upoznao delegaciju s nadležnostima Ministarstva te dosadašnjim aktivnostima, posebno naglasivši da Federalno ministarstvo predstavlja servis svim braniocima, među njima i pripadnicima MUP-a RBiH 1991-1995. U proteklom periodu Ministarstvo je dalo podršku nizu projekata poput izgradnje spomen-obilježja pripadnicima MUP-a RBiH.

Ministar Bukvarević je istakao značaj saradnje u proteklom periodu sa federalnim ministrom za unutrašnja pitanja Aljošom Čamparom u smislu davanja dodatnih bodova pri zapošljavanju djece poginulih branilaca, što je rezultiralo značajnim povećanjem broja uposlenih članova branilačke populacije. Naglasio je da je prioritet u rješavanju ovog Ministarstva status demobiliziranih branilaca te da su u toku pregovori sa predstavnicima branilačkih organizacija u cilju izrade jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Predsjednik Unije Enver Jukanović pohvalio je dosadašnji angažman ministra Bukvarevića u oblasti rješavanja statusnih pitanja branioca. Kazao je i da je cilj formiranja Unije, prije svega, obilježavanje značajnih datuma, evociranje uspomena, obilazak porodica poginulih saboraca kao i aktivno sudjelovanje u rješavanju socijalno-statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica kroz ukrupnjavanje svih saveza i udruženja.

Prisutni su upoznati i sa radom Fondacije za pružanje pravne pomoći koja djeluje pri Federalnom ministarstvu, pruža pomoć i podršku braniocima protiv kojih se vode određeni procesi, te da usluge Fondacije stoje na raspolaganju svim braniocima kojima je pomoć potrebna.

U narednom periodu članovi Unije saveza-udruženja policije MUP-a 1991-1995 FBiH radit će na ukrupnjavanju i jedinstvenom organiziranju, s obzirom na činjenicu da Uniju trenutno čine tri saveza sa područja srednjebosanske, goraždanske i tuzlanske regije. Interes za aktivno uključivanje iskazali su i savezi sa područja posavske, zeničko-dobojske kao i drugih regija Bosne i Hercegovine. Bezrezervnu podršku delegacija je dala usvajanju Zakona o boračkim udruženjima, jer, kako su naveli, neophodno je jedinstvo i ukrupnjavanje svih boračkih organizacija kako bi se kvalitetnije rješavala socijalno-statusna pitanja ove kategorije. Zaključili su da bi ovakav Zakon znatno posložio i uozbiljio rad boračkih udruženja i organizacija.

Kabinet ministra