Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao premijeri filma “Junak umire jednom” o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH

IMG 7757

Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao premijeri filma “Junak umire jednom” o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH


U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači upriličena je premijera dokumentarnog filma “Junak umire jednom” autora Avde Huseinovića, koji govori o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević je istakao da su u redovima Oružanih snaga bili ljudi koji su, bez obzira na vjeru, naciju ili drugo opredjeljenje, iznad svega patriote, koji su branili ognjište i domovinu od neprijatelja, te da je čast biti dio takve Armije. Posebno je istakao da je Armija RBiH branila sve građane Bosne i Hercegovine.

“Nikada ne smijemo zaboraviti da je naša Armija RBiH bila multietnička i nikada, nijednog trenutka nije postojala opcija da bosanska vojska preraste u jednonacionalnu vojsku. Branioci Armije RBiH branili su sve građane naše domovine, branili su državu. Previše je dokaza o tome.” naglasio je ministar Bukvarević.

Govoreći o 9. januaru ministar Buvarević je kazao da je ovaj dan “sjećanje na sve nevino stradale građane Bosne i Hercegovine, sjećanje na monstrume koji su na pripremili agresiju i genocid na BiH, i svako ko to proslavlja krši Ustav, Dejtonski sporazum i čini anticivilizacijski čin. Moramo se sjećati naših  žrtava, naših branilaca, jer samo tako, čuvajući istinu o odbrani BiH i nevino stradalim građanima možemo graditi budućnost.”

“I tokom te borbe u kojoj su se “zakleli Bogu i Bosni”, kako reče heroj sa Žuči Rade Zoranović, pokazali su neviđenu hrabrost i požrtvovanje. Sam naslov filma je izvučen iz govora pokojnog majora Mihajla Petrovića, kada je u aprilu 1992. u Travniku, ispred stroja prvih branilaca grada rekao: ‘Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek otima od neprijatelja ili nek uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radio veza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog sveta i njih naoružanih, najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi”, kazao je, između ostalog Avdo Huseinović.

 “Film je simbolično prikazan 9. januara (taj datum se proslavlja kao neustavni Dan Republike Srpske – op. a.), kao dokaz da je znatan broj bosanskih Srba, osim toga što su imali važnu ulogu u izglasavanju referenduma za nezavisnost Bosne, stao i u njenu odbranu, a shvatio sam, radeći na filmu, da su se na stranu dobra stavljali baš iz razloga što su znali šta njihovi sunarodnjaci spremaju”, zaključio je Huseinović.

U filmu su opisane ratne sudbine i herojski putevi Čede Domuza, majora Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Čurka… Neki od njih su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjima kao heroji bosanske vojske.

Premijeri su prisustvovale brojne delegacije iz političkog i kulturnog života, a plan je u narednom periodu film prikazati i u drugim gradovima, Mostaru, Travniku, u selu Mudrike, gdje žive borci majora Petrovića, Tuzli …

Kabinet ministra

IMG 7784

IMG 7804