Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao Izboru najboljih sportista osoba sa invaliditetom u BiH za 2018. godinu

IZBOR SPORTISTE GODINE INVALIDI 193

Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao Izboru najboljih sportista osoba sa invaliditetom u BiH za 2018. godinu

U organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida Federacije BiH, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u Sarajevu je održana svečanost Izbora najboljih sportista osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Svečanoj manifestaciji, uz brojne zvanice i goste iz političkog i društvenog života prisustvovao je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Gosp. Džaferović je u svom obraćanju kazao: „Osiguranje rehabilitacije, resocijalizacije i socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom ima ogroman doprinos u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava. Sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom predstavljaju primjer pozitivne prakse, koja doprinosi društvenoj integraciji, te zaslužuje punu podršku institucija vlasti kao i šire društvene zajednice“.

Kao jedan od pokrovitelja manifestacije federalni ministar za boračka pitanja doc.dr. Salko Bukvarević istakao je da mu je pripala izuzetna čast da, pored podrške ovoj manifestaciji, dodijeli i nagrade nekima od dobitnika, te kako su ovi mladi ljudi najbolji ambasadori naše domovine. Uz čestitke našim najboljim sportistima kazao je i kako će Federalno ministarstvo i u budućnosti podržavati ovakve i slične manifestacije.

Kako je istaknuto na manifestaciji, u protekloj godini velike uspjehe na međunarodnim takmičenjima ostvarili su bh. reprezentativci u strijelaštvu, sportskom ribolovu, stonom tenisu, kuglanju, košarci u kolicima, plivanju, šahu i mnogim drugim sportovima. Najbolje među njima je odabrao stručni žiri koji je formirao Upravni odbor Saveza invalida Federacije BiH, a pobjednici su proglašeni na osnovu kriterija i postignutih rezultata.

Najboljom sportistkinjom za 2018. godinu proglašena je mlada paraolimpijska skijašica, sarajevska pahuljica, Ilma Kazazić koja je u obraćanju prisutnima uz riječi zahvalnosti za dodijeljeno priznanje kazala da rezultati koje je postigla su zapravo najbolji pokazatelji da se svaki trud i rad isplate. “Moja najveća motivacija su roditelji, prije svega, koji su i zaslužni za moj uspjeh i finansijski su podržavali moje skijanje pored sponzora koji su se kasnije uključili u sve ovo, poručila bih mladima da ne odustaju od svojih snova, jer ono što zaista žele mogu i ostvariti“. Ilma je na kraju dodala da uspjeha neće nedostajati ni u narednom periodu jer je čast i ponos predstavljati boje naše domovine širom svijeta.

Kabinet ministra


IZBOR SPORTISTE GODINE INVALIDI 173

IZBOR SPORTISTE GODINE INVALIDI 018

IZBOR SPORTISTE GODINE INVALIDI 189

IZBOR SPORTISTE GODINE INVALIDI 122