Šerif Patković za Klix.ba: Na BiH se vrši pravna agresija putem obavještajno-sigurnosnih agencija Srbije

151209049.1 th

Šerif Patković za Klix.ba: Na BiH se vrši pravna agresija putem obavještajno-sigurnosnih agencija Srbije

Dijeljenje

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković kazao je kako će pozvati sve bh. patriote na bojkot državnih institucija. On je istakao kako borce ne zanima da li su politički nalogodavci “takozvanih organa BiH” u Beogradu ili Briselu.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković održali su konferenciju za novinare povodom hapšenja bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima kod Vozuće.

Ministar Bukvarević je kazao kako poštuje rad pravosudnih organa BiH u svim radnjama koje poduzimaju na zakonitom i pravičnom procesuiranju odgovornih.

“Ipak, imajući u vidu da se u posljednjih nekoliko mjeseci poduzimaju određene mjere i radnje pravosudnih organa prema bivšim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a BiH, a koji danas prema zakonima pripadaju boračkoj populaciji o kojoj brine ovo ministarstvo, mi ćemo prije svega pratiti kako se odvijaju ti aktuelni procesi”, rekao je Bukvarević.

On je istakao da je zabrinut pokušajima izjednačavanja žrtve i agresora, te stvaranja vještačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina.

“U cilju istrajavanja na dokazivanju istine u ovim procesima, ovo ministarstvo je podržalo inicijativu Koordinacije boračkih udruženja da se formira fondacija za pravnu pomoć pripadnicima boračke populacije i ona je formirana. Želimo na institucionalan način pružiti pomoć svima onima koji su časno i dostojanstveno branili BiH i sve njene građane”, kazao je Bukvarević.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković rekao je da su prateći u kontinuitetu sva dešavanja borci naviknuti na situacije koje se dešavaju, te da nisu iznenađeni postupkom.

“Mi imamo definiciju današnjih dešavanja, a to je da se vrši pravna agresija na BiH putem obavještajno-sigurnosnih agencija Srbije prvenstveno, putem određenih izdajnika ove zemlje i u vremenu rata i putem nemogućnosti institucija BiH da u kapacitetu razdvoje pravdu od nepravde i istinu od laži”, kazao je Patković.

Dodao je da su način i metode koje su upotrijebili pripadnici SIPA-e sramni jer je riječ o čovjeku koji je bio dostupan u svakom trenutku.

“Upozoravamo bh. javnost i sve patriote ove zemlje da postupak koji se danas vodi putem organa koji mi podržavamo nas vodi u nestanak BiH. Mi imamo i imali smo svoje strpljenje, ali jednostavno i ono je isteklo”, rekao je Patković.

Patković je dodao da će svim raspoloživim sredstvima braniti BiH i da sva aktuelna dešavanja nisu dobra za državu.

“Svi su ovi predmeti bili predmeti već ranijih godina. Na kraju će izgleda voditi postupke i protiv djece šehida”, kazao je Patković.

On je kazao kako su danas pozvali sve pripadnike boračkih organizacija da se ujedine i da se više ne dozvoli razjedinjavanje.

“Nismo uspjeli u Hagu dokazati agresiju na BiH, bolje bi bilo da to naši organi rade da bi ovi građani imali pravo na odštetu. Očekujemo i odgovornost institucija garanta mira BiH jer ovakvi postupci ne doprinose miru”, smatra Patković.

Ističe da je ovo napad na BiH, te da naša država “ne može opstati bez svojih sinova”.

On je bh. organe nazvao “takozvanim organima”, jer kako kaže oni funkcionišu na principu da provode nešto, a ne pitaju građane BiH.

“Da li su njihovi politički nalogodavci u Beogradu ili Briselu nas to ne zanima. Mi znamo istinu o BiH”, istakao je Patković.

Na kraju je dodao kako neće govoriti o konkretnim koracima s obzirom na to da živimo u vremenu u kojem “istina može doći glave”.

“Ono što ćemo uraditi zadržat ćemo za sebe. Poduzet ćemo mjere, radnje i postupke koje su u formalnom i pravnom smislu vrlo jasne. Pružit ćemo pravnu podršku, ali ćemo pozvati i na određeni bojkot institucija koje provode ove zakone”, zaključio je Patković.

Piše: Er. M./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba