Žene Srebrenice protestvovale pred Uredom SIPA-e u Tuzli ˝Tražimo smjenu Jovana Ilića, učesnika u genocidu˝

srebnov2014004

Žene Srebrenice protestvovale pred Uredom SIPA-e u Tuzli ˝Tražimo smjenu Jovana Ilića, učesnika u genocidu˝

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” održale su mirni protest u Tuzli uz poruku “Istina nama, kazna zločincima”, u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine. Nakon protesta na Trgu žrtava genocida uputile su se pred Regionalni ured SIPA-e u Tuzli gdje su zatražile da se smijeni Jovan Ilić.


Jovan Ilić je šef Odjela za ratne zločine u Regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli, a njegovo ime se nalazi na spisku od 810 ratnih zločinaca, učesnika u srebreničkom genocidu, koji je sačinila komisija koju je formirala Vlada manjeg bh.entiteta. Već godinama obavlja tu funkciju, a da apsurd bude veći u njegovoj je nadležnosti istraživanje ratnih zločina koji su počinjeni 1995. godine u Srebrenici, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

– Prvo su trebali da preispitaju njegovu prošlost, pa tek onda da ga uposle na tako važnom radnom mjestu. Jovan Ilić uopšte ne treba ovdje da radi s obzirom na to da je osumnjičen da je počinio ratne zločine, a nalazi na mjestu koje ispituje zločine. Mi čak imamo svjedokinju koja je pretrpjela ratni zločin, možda i od njega, to neka se preispita i dokaže. To je sramno. Ovo je naš zadnji potez – kazala je Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice” dodajući da postoji još osoba za koje se zna da su učestvovali u zločinima, među kojima je i Ivo Ilić koji je zaposlen u MUP-u u Srebrenici.

Žene Srebrenice su poslale i pismeni zahtjev Jasminu Gogiću, koji je bio šef Jovanu Iliću i zatražile njegovu hitnu smjenu. Međutim, do danas žene nisu dobile nikakav odgovor iz SIPA-e.

Ženama Srebrenice iz Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli danas se obratio Dragan Stjepić, operativni dežurni, koji je kazao da ih Jasmin Gogić ne može primiti i da se trenutno nalazi u Sarajevu. Također njemu je rečeno da ovaj slučaj nije u nadležnosti Ureda u Tuzli nego da je prva adresa u Istočnom Sarajevu, na šta su Srebreničanke burno reagovale i kazale da ne žele da idu tamo te su zahtijevale da ih primi zamjenik Jasmina Gogića i ostale su da protestvuju ispred Ureda SIPA-e.