Žene Srebrenice održale mirne proteste u Tuzli: Srebreničani žele da glasaju u Srebrenici

srebrenicamaj12002

Žene Srebrenice održale mirne proteste u Tuzli: Srebreničani žele da glasaju u Srebrenici

 

 


Predstavnice Udruženja građana “Žene Srebrenice” i danas su održale još jedan od mirnih protesta na ulicama Tuzle kao što to čine svakog 11. dana u mjesecu. Šetnjom tuzlanskim ulicama sa fotografijama ubijenih članova porodice poručile su da stradanja u Srebrenici ne smiju biti zaboravljena i da zločinci moraju odgovarati.

srebrenicamaj12001
Najznačajnija poruka sa današnjeg skupa je da Srebreničani na narednim izborima žele da glasaju u Srebrenici. “Naši političari uvijek kasne i sve rade 5 do 12. Nisu uspjeli riješiti problem glasanja na lokalnim izborima. 2008. godine je odobreno da svi po popisu iz 91. godine koji su živjeli na području općine Srebrenica imaju pravo glasanja, i tada je rečeno da se to odnosi samo na 2008. godinu. Trebali su odmah poslije toga da vrše pritisak da se izmijeni zakon, da Srebrenica dobije poseban status i da prilikom svakih narednih izbora možemo da glasamo. Mi smo imali sastanke i sa Visokim predstavnikom i američkim ambasadorom, ali niti jedan od njih nam nije dao nadu da ćemo uspjeti ostvariti pravo glasanja u Srebrenici. Kazali su nam da se prijavimo tamo odnosno izvadimo lične karte u Srebrenici, ali većina porodica to nije u mogućnosti iz više razloga “- rekla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice”.

srebrenicamaj12003
Mirnim protestima pridružili su se učenici srednjih škola iz iz Italije, Regije Piemonte, koji borave u posjeti Tuzli. To su učenici koji su pobijedili na takmičenju iz oblasti ljudskih prava i kojima je tradicionalno, kao nagrada za njihov uspjeh, organizovano putovanje u Bosnu i Hercegovinu. Oni su danas položili cvijeće na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti, a u subotu će posjetiti Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla