Džaferović: Borba protiv fašizma uslov opstanka BiH

Džaferović: Borba protiv fašizma uslov opstanka BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović uputio čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana, javlja Anadolu Agency (AA).

U čestitki koju je proslijedilo Predsjedništvo BiH navodi se kako je Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji. Na taj dan, 1945. godine, evropski narodi su konačno, uz pomoć saveznika, vojno savladali nacističke i fašističke projekte.

”Na temeljima te borbe, na isti ovaj datum pet godina kasnije, udareni su temelji formiranju Evropske unije, kao najznačajnijeg mirovnog i ekonomskog projekta, zasnovanog na zajedništvu i saradnji. Ovo je datum kada trebamo podsjetiti i na dugu historiju antifašizma u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na tradiciji zajedničkog života”, stoji u saopštenju.

Navodi se i kako nikada ne treba zaboraviti da je upravo Bosna i Hercegovina bila mjesto borbe najvećeg antifašističkog pokreta otpora na području Evrope te da ”to nije nimalo slučajno, jer borba protiv fašizma je u samoj prirodi i suštini ove države, te predstavlja uslov njenog opstanka”.

Na ovaj datum obilježava se i Dan zlatnih ljiljana, odajući poštovanje i prisjećajući se najboljih i najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su iskazivali posebnu hrabrost u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost ove države.

”Ta armija nije branila samo Bosnu i Hercegovinu, već je branila i ideje i vrijednosti na kojima se temelji civilizovani svijet – slobodu, zajednički život u miru i demokratiju. I na to zauvijek trebamo biti ponosni”, zaključeno je na kraju čestitke koju je uputio Džaferović.