Duraković: Povratak je dokaz da nisu ostvareni ciljevi genocida

607 20140711092026 007

Duraković: Povratak je dokaz da nisu ostvareni ciljevi genocida


U Memorijalnom centru Potočari danas će biti obavljena dženaza i ukop posmrtnih ostataka 175 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u „sigurnoj zoni” Ujedinjenih nacija Srebrenici.

Komemoracija je počela u 11.30 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je uslijedilo obraćanje načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića koji je i predsjednik Organizacionog odbora.

„Na ovom, za nas svetom mjestu gdje je dosad vječni smiraj našlo 6.066 žrtava: djece, žena, staraca i branitelja Srebrenice i Podrinja, danas će nakon klanjanja dženaze-namaza vječni smiraj naći još 175 žrtava najvećeg zločina u Evropi iz druge polovine 20. vijeka. Nažalost, ovo neće biti kraj našeg traganja za žrtvama genocida iz Srebrenice i Podrinja, jer njih još oko 2.000 je negdje u skrivenim masovnim grobnicama širom Podrinja, odnosno današnje Republike Srpske”, rekao je u svom obraćanju Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Opštine Srebrenica, prenosi agencija Anadolija.

„Danas smo puni tuge, naviru nam sjećanja na naše žrtve. Prošlost ne možemo zaboraviti niti promijeniti, ali ona nas mora opominjati na sadašnjost i budućnost. Mi znamo da su hiljade nevinih postali žrtve genocida samo zato što su bili odani svom zavičaju, kulturi, vjeri i svojim običajima”, naveo je.

On je istakao da su „oni bili žrtve monstruoznog nacionalizma, te da je to politika čiji akteri žele moć i dominaciju nad drugim i drugačijim”.

„Radi takvih ciljeva, u ekstremnim slučajevima posežu za progonom, etničkim čišćenjem i genocidom. Zato ovo mezarje moramo shvatiti kao opomenu, zavjet i poruku za budućnost. Zlo se nikada ne zaboravlja, mnogi će teško i oprostiti, ali radi sadašnjosti i perspektive budućih naraštaja svako zlo svima mora biti opomena i pouka da budućnost možemo graditi samo u miru i saradnji sa drugima”, naglasio je Duraković.

Predsjednik Organizacionog odbora i načelnik općine Srebrenica poručio je kako mezarje u Potočarima Bošnjacima „mora biti zavjet da se vrate i održe u Srebrenici i Podrinju”.

„Ukoliko u miru okrenemo leđa našem zavičaju, izdali bi ideale ovih nevinih žrtava. Dopustili bi da se u miru ispune ciljevi genocidne ideologije i pokušaja našeg uništenja. Ovo mezarje jeste smiraj žrtvama, ali i poziv da budemo u njihovoj blizini. Devetnaest je godina od genocida u Srebrenici, kreatori su ga pokušali sakriti i negirati, negiraju ga i danas. Pokušavaju da se žrtvama manipuliše”, naglasio je Duraković.

On je istakao kako su genocid u Srebrenici i ovi mezari u Potočarima, unatoč pokušaju minimiziranja, dobili planetarnu pažnju. To je, naveo je, utvrđeno sudskim presudama. Ujedinjene nacije i sve značajnije svjetske sile, naveo je Duraković, donijele su rezoluciju o Srebrenici i osudile genocid.

„Mi cijenimo njihov trud da istina o Srebrenici postane dio istine čovječanstva, ali smo nesretni što imamo više podrške iz svijeta, nego u vlastitoj državi, posebno u ovom entitetu. Naš povratak ovdje, dokaz je da nisu ostvareni ciljevi genocida. Ali, radi ovih bijelih nišana kojima danas odajemo počast, pozivam vas da zajedno ponovo gradimo i izgradimo Srebrenicu. Mi tražimo kazne za zločince, pravdu i pravo za preživjele”, naveo je Duraković.

Životom i opstankom na ovim prostorima, poručio je Duraković, „štitimo naše i dostojanstvo nevinih bošnjačkih žrtava genocida”. To je, naglasio je Duraković, “naš dug prema njima i obaveza prema mlađim generacijama”.

„U tome moramo istrajati. Svima nama, a posebno porodicama ubijenih želim mnogo sabura i strpljenja, a žrtvama neka je vječni rahmet”, zaključio je.

Potom je izveden Srebrenički inferno, te odata počast i položeno cvijeće i vijenci za nevine žrtve genocida u Srebrenici.

Vjerski program počet će učenjem Kur’ana, nakon čega će uslijediti džuma namaz i ikindija namaz, te klanjanje dženaze-namaza.

Iznošenje tabuta od Musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida predviđeno je u 13.45 sati, a u 14.50 sati je učenje na kaburima: Ašare, sure (poglavlja Kur’ana) i dove (molitve).

Brojni zvaničnici iz BiH i svijeta

U Memorijalnom centru Potočari brojni zvaničnici iz BiH i inostranstva položili su cvijeće i vijence na spomen-obilježje, u okviru komemorativnog dijela programa obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

Cvijeće i vijence položile su brojne delegacije iz političkog života BiH i međunarodnog kora, te predstavnici mnogih udruženja, organizacija te vjerskih i vojnih struktura.

Pored predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željke Komšića, počast žrtvama su polaganjem cvijeća odale i delegacije niza zemalja, među kojima Sjedinjenih Američkih Država, Saudijske Arabije, Francuske, Iraka, Njemačke, Rumunije, Grčke, Španije, Makedonije i Švicarske.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća počet će dženaza i ukop 175 žrtava genocida u Srebrenici.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i hrvatski producent i glumac židovskog podrijetla Branko Lustig posjetili su danas Potočare da bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici naglašavajući da se ovakav zločin nikada više ne smije ponoviti.

Njih dvojica posjetili su i Aušvic zbog čega smatraju da je mjesto zločina – mjesto zločina i da tu nema nikakve razlike zbog čega ističu da ih je obuzela jeza kada su stigli u Memorijalni centar Potočari, gdje će danas biti ukupani posmrtni ostaci 175 žrtava ubijenih u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici.

„Zločin počinjen u pitomom krajoliku je nevjerovatan i ne razlikuje se ni po ničemu od velikih genocida koji su počinjeni u drugim logorima kakav je Aušvic. Zbog toga bi mlade ljude stalno trebalo podsjećati na taj zločin i mora se učiniti sve da se ovakav zločin nikada više ne počini”, kazao je Lustig.

Bandić kao počasni građanin Srebrenice i prijatelj ljudi u Srebrenici kazao je novinarima da svaki put kada dođe ovdje zanijemi jer je ovo mjesto na kojem se treba pokloniti žrtvama strašnog genocida.

Brojni domaći i međunarodni dužnosnici došli su u Srebrenicu da bi prisustvovali ukopu žrtava.

tuzlarije.net /federalna.ba
foto:Anadolija