Druženje članica AŽ u Slavinovićima

img_3848

Druženje članica AŽ u Slavinovićima

  

Asocijacija žena Mjesnog ogranka SDA Slavinovići organizovala je u subotu 19. januara ove godine u Slavinovićima druženje kojem su prisustvovale i  članice iz mjesnih ogranaka Gornja Tuzla i Simin Han. Druženje je održano sa ciljem da se ova tri ogranka više zbliže u svojim aktivnostima, radi lakšeg i boljeg djelovanja.


Uvodnu riječ dobrodošlice prisutnima je u ime organizacionog odbora Asocijacije žena SDA Slavinovići uputila predsjednica Indira Jahić izrazivši nadu da će ovakva druženja postati tradicija, ali i zaživjeti u drugim ograncima.

Skupu se u ime Izvršnog odbora AŽ obratila i predsjednica Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Tuzla mr.sc. Enisa Žunić.

azslavinovici026
” Zahvaljujem se svima vama koje ste došle. Posebno se zahvaljujem doktorici Nermini Mehinović koja je zapravo inicijator ovog našeg druženja, skupa sa predsjednicom Indirom Jahić. Mi nećemo stati na ovome, rada i druženja će biti još. Žene trebaju podržavati jedna drugu, biti uzajmna potpora. Nažalost, vrlo malo žena u SDA je zastupljeno na političkoj sceni. I to treba unaprijediti.  Naša zemlja je Bosna i Hercegovina, hajde da svi zajedno radimo na novim pobjedama, kroz edukacije, predavanja, radno druženje, kurseve itd.”  – poručila je mr.sc.Enisa Žunić.

azslavinovici044
Članica ogranka, inicijator  i pokrovitelj ovog druženja prim.mr.sc.dr.Nermina Mehinović, napravila je kratku prezentaciju projekta pod nazivom ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici” s obzirom da će se u okviru ova tri  ogranka  – Slavinovići, Simin Han i Gornja Tuzla, obilježiti sedmica prevencije karcinoma  grlića maternice (21.01.-28.01.) sa predavanjima upravo na ovu temu.

Projekat, čiji je nosilac OO SDA Tuzla,  ima za cilj stvaranje zajednica koje brinu o zdravlju i socijalnoj sigurnosti svojih članova kroz mobilizaciju partnera u zdravlju i edukaciju građana.

azslavinovici031
” S obzirom da su lokalne zajednice još uvijek nedovoljno informisane i osnažene u segmentu brige o zdravlju, a žene kao dio porodice i društva koji je najviše zainteresovan za ovakve aktivnosti  nemaju dovoljno relevantnih  informacija, vještina i hrabrosti da učine potrebne pomake u zdravlju zajednice, osmišljen je ovaj projekat koji bi trebao da mobiliše i ohrabri žene na akciju.

Zdravlje pojedinaca je osnov za zdrave, snažne i uspješne zajednice, a žena je centralna ličnost u svim tim aktivnostima. Žena je kao majka, supruga, kćerka, radnica, nositeljica javnih funkcija najzainteresovaniji i najpredaniji akter i partner u borbi protiv bolesti i negativnosti društva, ali partner koji je nedovoljno osnažen, ohrabren i korišten. Ovaj projekat ima za cilj da se uloga žene afirmiše kroz jačanje svijesti, znanja i vještina u segmentu podrške i prevencije u društvu ” – kazala je, između ostalog, koordinator projekta prim.mr.sc.dr.Nermina Mehinović, specijalista epidemiologije.

Projekat „Žena u centru podrške i prevencije u zajednici” treba da mobiliše mnoge članice i simpatizerke SDA Tuzla da svojom aktivnošću doprinesu jačanju veza u zajednici, budu lideri pozitivnih promjena i grade dobre odnose i saveze sa svim ženama u cilju davanja podrške neophodne članovima zajednice i prevencije svih rizika koji slabe i razaraju društvo, navedeno je prilikom predstavljanja projekta.

img_3839
Ovo druženje svojim prisustvom je podržao i predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla dr.sc. Salko Bukvarević koji je podsjetio na važnost jedinstva članstva, pohvalio je ovakve susrete te je govorio o predstojećim aktivnostima Stranke kao i o značaju popisa stanovništva koji nam slijedi u oktobru ove godine.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla