Diskriminacija se mora zaustaviti: Bijedić i Zildžić o inicijativi za pravedniju raspodjelu javnih prihoda u FBiH

Diskriminacija se mora zaustaviti: Bijedić i Zildžić o inicijativi za pravedniju raspodjelu javnih prihoda u FBiH

Kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama upozoravaju na loš način raspodjele novca od javnih prihoda.

Uprkos upozorenjima do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH još nije došlo, no čini se da bi uskoro moglo doći do izmjene ukoliko inicijativa da se Zakon izmijeni po skraćenoj proceduri, koja je upućena Mirsadu Zaimoviću, predsjedavajućem Zastupničkog doma, i Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, bude imala dovoljnu podršku zastupnika.

O ovoj inicijativi danas je u emisiji „Dobar dan BiH“ TV Hayat razgovarano s njenim podnosiocima, zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH Salkom Zildžićem (SDA) i zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH Melihom Bijedić (SD).

– Želim naglasiti da je nas četrnaest potpisalo inicijativu i svi mi smo pokretači inicijative. To je prvenstveno bila inicijativa, a onda smo uputili prijedlog izmjene zakona pripadnosti javnih prihoda u skraćenoj proceduri, jer se ne radi o obimnoj izmjerni. Radi se samo o tome da treba da brišemo u 9. članu stav dva, koji se odnosi na ponder koji je 2006. godine dodijeljen Kantonu Sarajevo. Imajući u vidu da smo u ta dva dana kontaktirali sa 14 zastupnika koji dolaze iz pet različitih političkih opcija, i da su svi prihvatili da potpišu inicijativu i da je uputimo u parlamentarnu proceduru, govori o tome koliko je već prošlo vremena i koliko je sadašnja raspodjela sa ovim ponderom dva, je obesmislila i ovaj kriterij koji propisuje član 9. u stavu jedan. Mislim da ukoliko bi svi zastupnici postupili onako kako smo mi posmatrali ovaj problem, da bi u narednom periodu trebalo doći do izmjene ovog zakona, u ovom obliku kako smo ga mi predložili – kaže Zildžić, te izražava nadu da će i Vlada početi raditi svoj posao i da će promijeniti ili dati u proceduru potpuno novi zakon jer ovaj je već poprilično zastario u formi, modelu i kriterijima po kojima se vrši raspodjela javnih prihoda.

– U zakonu o kojem govorimo već postoje četiri kriterija prema kojima se raspoređuju sredstva prikupljena od javnih prihoda, a to su: površina kantona, broj stanovnika, broj učenika u osnovnim i srednjim školama, te na kraju, kad se rasporede sva sredstva, prema svim kantonima, četiri kantona su u boljoj poziciji u odnosu na preostalih šest kantona. Najveći problem je taj ponder dva, kao naprimjer u Tuzlanskom kantonu prilikom raspodjele sredstava, jedan građanin Tuzlanog kantona vrijedi oko 400 konvertibilnih maraka, a građanin Sarajevskog kantona oko 800 konvertibilnih maraka. Ta nepravda, taj diskriminirajući član i stav postojećeg zakona stavlja građane kantona u jedan nepravedan položaj. To se naravno odražava i na obrazovanje, na policiju, na školstvo, i generalno imamo jedan neravnomjeran razvoj kantona. Samo u tom smislu tražimo pravedniju raspodjelu – istakla je Bijedić.