Demant SDP-ovog saopštenja od 22.4.2013. godine

askuo321

Demant SDP-ovog saopštenja od 22.4.2013. godine

U cilju sprečavanja daljeg SDP-ovog dezinformiranja javnosti, iznijet ćemo nekoliko činjenica koje dokazuju da je sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera održana 19.4.2013. godine legalna kao što su legalne i zakonite odluke donesene na njoj.


-Sjednici Skupštine je prethodila sjednica Kolegija kojoj su prisustvovali i članovi Kolegija iz SDP-a (predsjednik i zamjenik predsjednika Skupštine te šef Kluba SDP-a) i koji su izvršili obavezu glasanja (bili su suzdržani) o sazivanju nove sjednice hitnog karaktera Skupštine TK.

-Svi zastupnici Skupštine TK su za novu sjednicu hitnog karaktera bili pozvani na jednak način, transparentno.

-Na predloženu tačku dnevnog reda nove sjednice hitnog karaktera Skupštine TK – smjena ministra unutrašnjih poslova – zastupnici iz SDP-a se nisu obazirali nego su napustili skupštinsku dvoranu.

-Odluka Skupštine TK (u čijoj je nadležnosti postavljanje i smjenjivanje ministara u Vladi TK) o smjeni dotadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Amira Husića je zakonita.

-Legalna je i zakonita odluka Skupštine TK o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom financiranju, kojom se do kraja mjeseca aprila omogućava isplata plata i svih obaveza nastalih u prva tri mjeseca ove godine, a u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH U 1/08 od 25. 1. 2008. godine gdje stoji da „rok 31.3. ne smije potpuno onemogućavati izvršavanje nadležnosti institucija jer bi to bilo suprotno cilju i duhu Ustava”.

Jako nas žalosti neodgovorno ponašanje zastupnika SDP-a kao i besprizorna odlučnost cijelog SDP-a da nastavi s blokadom Tuzlanskog kantona. Apeliramo na SDP da prestane s hajkom na sve i svakoga i da prestane činiti zlo svima oko sebe.

Pozivamo ministricu finansija Tuzlanskog kantona da zanemari partijske interese te da u skladu s interesima građana Tuzlanskog kantona i u skladu s Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona izvrši sve obaveze nastale u prva tri mjeseca ove godine prema korisnicima budžeta.

Zastupnici iz:
Stranke demokratske akcije (SDA)
Stranke za BiH (SBiH)
Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH)
Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB)
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS)

Samostalni zastupnici:
Zoran Jovanović
Semir Turbić
Salih Šabović
Alija Azabagić