Delegati podržali izmjene Zakona o popisu stanovništva

dom

Delegati podržali izmjene Zakona o popisu stanovništva

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, po hitnom postupku, bez rasprave, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se održavanje popisa pomjera za šest mjeseci. To znači da će popis biti održan u razdoblju od 1. do 15. oktobra 2013. godine, a prema stanju na dan 30. septembra 2013. godine u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, iz objektivnih razloga došlo je do prolongiranja određenih aktivnosti koje se odnose na izradu kartografske dokumentacije, utvrđivanje popisnih krugova te izradu tenderske dokumentacije i njenog provođenja, definiranje načina finansiranja i nekih drugih tehničkih aktivnosti, tako da nije bilo moguće provesti navedene aktivnosti u rokovima utvrđenim u zakonu.

Također, navodi se da je Međunarodna posmatračka operacija za popis stanovništva u BiH u svojim izvještajima dala procjenu stanja spremnosti nadležnih institucija u BiH za provođenje popisa u kojem je preporučila da prvobitni datum provođenja popisa, predviđen za april 2013. godine, nije realan, te da bi ga bilo potrebno pomjeriti za šest mjeseci, to jest na termin od 1. do 15. oktobra 2013. godine, kako bi se dobili precizni i pouzdani podaci i rezultati, što prvobitno predviđenim datumom popisa ne bi bilo osigurano.

(Vijesti.ba/Fena)