Delegacija OO SDA Tuzla odala počast ubijenoj mladosti na Kapiji

kapija170

Delegacija OO SDA Tuzla odala počast ubijenoj mladosti na Kapiji

Delegacija OO SDA Tuzla danas je uz brojne uvažene delegacije prisustvovala komemorativnom obilježavanju 16. godišnjice od masakra nad tuzlanskom mladosti na Kapiji 25.maja 1995. godine kada je od granate ispaljene sa položaja tzv. Vojske Republike Srpske sa Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a još preko 240 teško i lakše ranjeno. Masakr će ostati upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Delegacije su položile vijence i cvijeće na groblju / mezarju civilnih žrtava rata na Slanoj banji, a zatim i na mjestu stradanja na Kapiji gdje je i održana komemoracija.  Ove godine obilježavanju 25. maja, koje je organizovala Općina Tuzla, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine je prisustvovao član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

 

 

Ovo je mjesto strahovitog zločina. Oni koji su ispalili ovakvu vrstu granate znali su šta žele njom da postignu. Nažalost, to su i učinili. Sedamdesetijedno mrtvo mlado biće u Tuzli. Mi koji smo to sve proživljavali u Sarajevu veoma dobro možemo shvatiti kako su se taj dan osjećali Tuzlaci kada im je ranjena i pobijena mladost. Imamo dug prema mladosti Tuzle i prema mladosti Bosne i Hercegovine da im osiguramo budućnost da se nikada i nikome ovakve stvari ne mogu ponoviti. To znači, ono što uvijek ponavljam, jednu snažnu državu, uvezanu u regionu i Evropi koja će onemogućiti ovakve stvari, odnosno omogućiti jedan bolji život i sigurniju budućnost, koja će suziti prostor za ubojice, za ovu osmoricu koji su još uvijek u bijegu i predati ih pravdi – kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Bitno je napomenuti da je do sada za zločin pred prvostepenim sudom osuđen oficir tzv. Vojske Republike Srpske Novak Đukić na 25 godina zatvora.

 

kapija147Pored delegacije OO SDA Tuzla komemoraciji su prisustvovali roditelji poginule djece, delegacija Predsjedništva BiH, delegacija Vlade Federacije BiH, Generalni konzul Republike Hrvatske, delegacija Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Općine Tuzla, Općinskog vijeća Tuzla, boračkih udruženja, Udruženje 25. maj 95.-Kapija, delegacija Armije BiH, Univerziteta u Tuzli, UKC-a Tuzla, predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata Tuzla, delegacija OSCE-a, EUFOR-a, predstavnici političkih stranaka u općini Tuzla, predstavnici javnih ustavova, raznih udruženja i građani.

 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla