Debata u Tuzli: Prepucavanje Imamovića i Berbića, Selmanu se smijali, Rifatbegović gospodski (foto)

debata1

Debata u Tuzli: Prepucavanje Imamovića i Berbića, Selmanu se smijali, Rifatbegović gospodski (foto)

 

U organizaciji Foruma građana Tuzla u ponedjeljak je u ‘Kaleidoskopu’ organizirana javna tribina na kojoj su se sučelili kandidati za načelnika Tuzle na predstojećim izborima.

Sala je bila premala da primi sve zainteresirane. Na tribini su se pojavila četverica od pet kandidata: Jasmin Imamović (SDP), Adi Rifatbegović (SDA), Zlatko Berbić (nezavisni kandidat) i Fikret Selman (SBB). Zlatko Vidaković (HSP), bio je ‘službeno odsutan’.

Kandidati su u sedam minuta predstavili svoje programe, a zatim odgovarali na pitanja o pet tema, koristeći i replike.


Iako će svaka ‘navijačka strana’, očekivano, imati svoj sud o viđenom, utisak iskazan u jednoj rečenici, mogao bi glasiti: Imamović i Berbić se prepucavali, Selmanu se smijali, Rifatbegović se ponašao gospodski.

Najveću pažnju izazivali su direktni sukobi aktuelnog načelnika Jasmina Imamovića, koji je imao i najviše ‘navijača’ u sali i nezavisnog kandidata Zlatka Berbića. ‘Zakuhao’ je Imamović tvrdnjom da Berbić nije plaćao grijanje i odvoz smeća, što je pozdravljeno aplauzom. Uzvratio je i Berbić, kazavši da ne može i ne želi plaćati loše usluge komunalnih preduzeća, te da je odvoz smeća počeo plaćati onda kada je kamion počeo dolaziti do njegove kuće. Na relaciji Imamović-Berbić varničilo je tokom cijele tribine. Na Berbićevu tvrdnju da voli Slobodu jer je njegov otac igrao u njoj, Imamović je odgovorio da njegov otac nije igrao u Slobodi, ali da je i on voli jer je bio njen junior. Poentirao je Berbić kazavši da Sloboda sada propada jer je ‘Imamović prijatelje iz juniorskih dana postavio u Upravu’.

debata2
Imamović je tokom većeg dijela tribine suvereno baratao podacima, nabrajao dosadašnje uspjehe, pričao kako ima planove za ono što nije urađeno… Međutim, uprkos podršci iz publike, na momente je pokazivao nervozu pogotovo tokom obračuna s Berbićem. Najslabiji i najneuvjerljiviji nastup imao je kada se pričalo o mjesnim zajednicama i zahtjevima da se umjesto povjerenika biraju ljudi iz MZ, te kada su tema bili kultura i sport. Od dva minuta predviđena za tu temu Imamović je minut i 40 sekundi potrošio na priču o kulturu i projektima koji se realiziraju, dok je sportu posvetio dvadesetak sekundi. Dojam je da je bio dobro pripremljen, te da je njegov štab procijenio da mu je Berbić najozbiljniji konkurent.

I Berbić je tokom nastupa i sukoba s Imamovićem pokazivao nervozu. Već nakon nekoliko rečenica i izjave da Tuzla nije toliko lijep grad kakvim ga Imamović želi predstaviti, uslijedili su zvižduci iz publike i uzvici: ‘Preseli se u Sarajevo’. I u nastavku tribine bilo je neukusnih dobacivanja iz publike, ali se Berbić uspješno izborio i s time, pa je u nekim momentima dobivao i aplauze.

Fikret Selman iz SBB svojim je izjavama u nekoliko navrata izazvao smijeh u publici. Stekao se dojam da je riječ o dobrodušnom čovjeku, punom sportskog duha, ali koji se jednostavno ne snalazi baš najbolje u politici. Uprkos tome što njegov nastup nije bio reprezentativan, stekao je simpatije publike.

Dr. Adi Rifatbegović, kandidat SDA, može biti najzadovoljniji svojim nastupom. Nije se miješao u razmjenu ‘niskih udaraca’, govorio je jasno, koncizno i argumentirano, iznoseći dijelove svog političkog programa, naročito apostrofirajući zapošljavanje i ravnomjeran razvoj općine. Tokom cijele tribine držao se gospodski, često za svoje istupe nagrađivan aplauzima, i dojam je da je ostavio pozitivan utisak i na političke neistomišljenike u publici.

(E. H. / Bportal.ba)