Davutoglu nakon sastanka s Izetbegovićem: Očuvanje jedinstva BiH je prioritet Turske

davutoglu

Davutoglu nakon sastanka s Izetbegovićem: Očuvanje jedinstva BiH je prioritet Turske


Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu poručio je danas nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu, da građani Bosne i Hercegovine ne trebaju gubiti nadu jer svaka zemlja prolazi kroz krize, a “u vašim je rukama da se te teškoće premoste”, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Ministar Davutoglu je posjetio BiH nakon vala demonstracija koje su eskalirale nasiljem i spaljivanjem institucija, uključujući i zgradu Predsjedništva BiH.

On je danas iz Sarajeva uputio poruke bh. građanima.

“Imali ste teške ispite u 90-ih godina prošlog stoljeća. Budite pažljivi, nemojte nasjedati na provokacije”, poručio je šef turske diplomatije.

Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Srbi i Hrvati su ti koji će graditi budućnost, ove zemlje i sami moraju riješiti probleme.

“Svi ste na istom brodu. Cijeli Balkan je na istom brodu. Niko ne smije dozvoliti da ovaj brod počne da prima vodu i tone. Turska je spremna da pomaže svima, bez obzira na etničku, nacionalnu i vjersku pripadnost. Ne smatramo da je to naš strateški, već moralni zadatak. Pozivam međunarodnu zajednicu da obavi, također, taj svoj moralni zadatak. Ne smijemo dozvoliti da se ponove ’90-te još jednom”, rekao je Davutoglu, vjerujući da će BiH uskoro biti primjer mira i stabilnosti za cijelu EU.

Turski šef diplomatije je naglasio da je jedan od prioriteta Rrepublike Turske očuvanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i blagostanja u BiH.

“Ovom prilikom želim ponoviti, na svaki način, na svim nivoima, bilateralnim i multilateralnim – Turska je spremna da se do takvog nivoa blagostanja i dođe. U mnogim nezavisnim zemljama dolazi do demonstracija, što je pravo svakog građanina. Ali je važno te proteste izražavati tako da ne dolazi do uništavanja javne i društvene imovine i urušavanja državnog integriteta”, istakao je on.

Zaželio je brz oporavak povrijeđenim građanima, ali i pripadnicima snaga sigurnosti. Podsjetio je kako “svi znamo sa kojim se problemima suočava BiH”.

Nakon dugog i tragičnog rata, kazao je Davutoglu, BiH je imala težak ekonomski period.

“Važno je da svi političari, lideri u Bosni i Hercegovini, znaju da se nalaze svi na istom brodu i da zajedno rade da taj brod uspješno plovi. Prije par dana sam u Briselu sa ministrima vanjskih poslova govorio vrlo otvoreno. Rekao sam da sve susjedne zemlje, zemlje EU i svijeta danas stoje uz BiH. Nema toga ko se ne zalaže za ideju da je potrebna jedna temeljita politička reforma u BiH. Kao što ste vidjeli, vrijeme je da sve političke snage rade na tome da ova zemlja efikasnije funkcionira”, naglasio je Davutoglu, ističući da se BiH mora sveobuhvatno ekonomski podržati i ojačati.

Poručio je da je obaveza međunarodne zajednice da ekonomski podrži BiH u teškom trenutku.

“Ja sam ovo rekao prije sva dana Birselu, ali ću govoriti o tome na Istoku, Zapadu, Sjeveru i Jugu. To ćemo ponavljati, u ovom teškom trenutku za BiH, dakle, da svi pomognu ekonomski BiH. Neko vrijeme se koristi naš kredit u smislu pomoći povratka svih na svoje u vrijednosti od 100 miliona eura. Mi ćemo opet biti tu. Vrijeme je da se tu pridruže ostali i međunarodna zajednica. Nužnost je da BiH ima očuvanu svoju stabilnost, sigurnost i teritorijalni integritet. Svi moraju stati uz BiH u očuvanju njene stabilnosti i teritorijalnog integriteta”, poručio je Davutoglu.

Rekao je da je pozitivno to što protesti nemaju nikakvog etničkog i vjerskog predznaka.

“Svi moraju biti jako pažljivi. Pojačavanje napetosti može donijeti puno opasnosti i rizika za BiH i cijeli region. Potrebno je da se otvori put BiH prema članstvu u NATO-u. Ja ću razgovarati sa svim svojim kolegama, članicama NATO i ponoviti važnost aktivacije MAP-a i pristupa BiH tom paketu. Od velikog značaja je da se Hrvatska i Srbija trude da na svaki način daju podršku BiH u ovim danima”, poručio je visoki turski zvaničnik.

Istakao je i da je Turska trilateralnim i drugim mehanizmima spremna da doprinese toj spoznaji.

“To ćemo činiti i dalje. Spremni smo da zarad sigurnosti i teritorijalnog integriteta BiH učinimo sve što možemo”, naglasio je on.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da je ministar Davutoglu došao da “vidi kako može pomoći BiH”.

Rekao je da je gostu iz Turske objasnio da je jedna socio-ekonomska situacija dovela do ovakvog bunta.

“Mi pola budžeta izdvajamo za pomoć ljudima koji su bili žrtve rata. U te svrhe je iza rata potrošeno skoro 10 milijardi. Tim sredstvima smo mogli otvoriti preko 100 hiljada radnih mjesta. Stvara se linija između onih koji imaju posao, koji su se snašli i koji to nemaju. To je dovelo do sukoba i ovoga bunta. Taj bunt dobiva neprihvatljive tenzije i način iskazivanja”, kazao je on.

No, pojasnio je Izetbegović, u BiH je došlo do zahtjeva za potpuno ukidanje vlasti od vrha države, pa naniže, ali samo na teritorijima koje je, kako je rekao, branila Armija RBiH i gdje žive Bošnjaci.

“Jedan spontani bunt dobiva fizionomiju i jednu organizaciju. Dakle, koordinaciju. Ima tu dirigenata. Cilj je uništiti vlast tako da nje nema nikako na teritorijima koju je branila Armija RBiH i gdje žive Bošnjaci. Otvorio se prostor za separatiste u smislu da oni govore: ‘Tamo je nered, mi hoćemo red’. Kazao sam to prijatelju BiH, ministru Davutogluu. Važno je očuvati stabilnost. Što prije organizirati izbore na kojima će se organizirati volja naroda. A od prijatelja očekujemo da rješavamo problem ako ne možemo sami da riješimo”, rekao je Izetbegović.

Kako je rekao, “očekujemo snažan fond kojim bismo mogli pomagati mala i srednja preduzeća da organiziramo i da mlade ljude zapošljavamo”.

(AA)

sda.ba