Dan rudara obilježen nizom aktivnosti

1danr

Dan rudara obilježen nizom aktivnosti


Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla nizom aktivnosti obilježava i ove godine 21. decembar – Dana rudara. Prezentacijom naučne konferencije koja će narednoga ljeta u suradnji sa Razvojnom agencijom GTZ, u Tuzli okupiti veliki broj stručnjaka iz cijeloga svijeta, na RGGF-u su se podsjetili na bogatu povijest rudarstva. Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici nekoliko velikih građevinskih kompanija, koje su iskoristile ovaj povod da potpišu ugovor o poslovnoj suradnji i u svoje poslovanje na ovaj način inkorporiraju riječ struke.

Kao svojevrstan rasadnik kadrova, te naučno-istraživačka i obrazovna institucija sa zavidnom naučnom bazom, RGGF je ugovorom definirao poslovnu suradnju sa Elektroprivredom BiH i RMU Banovići, kao i sa kompanijama Širbegović, Jata, SIKA, Gradmont i Xella BH, sa kojima su potpisani i ugovori o sponzoriranju naučne konferencije koja će biti organizirana u junu 2012. godine u okviru Naučno-istraživačkog rada RGGF-a. Gosti su imali priliku da nakon potpisivanja ugovora posjete laboratorije i uvjere se u visok nivo opremljenosti:

– RGGF se već pozicionirao u regionu kao respektabilan partner. Najmodernija oprema i kadrovi koji prate svjetske naučno-istraživačke trendove, stavili su ovu instituciju na mjesto koje joj pripada i ukazali na važnost u vremenima kada treba pokrenuti neke ključne državne projekte. Dan rudara je dobra prilika da predstavimo naš potencijal ljudima iz privrede, jer daleko iza nas su vremena kada se vjerovalo da privreda može ići u razvoj bez naučne baze, kazao je Kemal Gutić, dekan RGGF-a.

U Bosanskom kulturnom centru održana je Svečana sjednica u povodu Dana rudara, kojoj su prisustvovali i predstavnici iz političkog i javnog života, među kojima i Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Prisutne je pozdravio i Rešad Husagić, direktor Rudnika Kreka koji je istakao da je 2011. za ovaj rudnik jedna od najuspješnijih u zadnjih 20 godina, dodajući da je najveći rudnik u Federaciji BiH ulaskom u Koncern povećao svoj osnovni kapital.

Centralna svečanost obilježavanja Dana rudara završena je polaganjem cvijeća i vijanaca na spomenik Husinskom Rudaru. Vijence su položili učenici srednje Rudarske škole i studenti RGGF-a Tuzla obučeni u svečane odore, čime su odali počast stradalim rudarima.

2danr

(BMG)