Dan šehida oživio sjećanja na najbolje sinove Tuzle

6pidwf

Dan šehida oživio sjećanja na najbolje sinove Tuzle


Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je danas u džematu Moluhe kod spomen obilježja palim šehidima.

Obilježavanju je prisustvovala i delegacija OO SDA Tuzla.

Nakon proučenog Jasina i Fatihe pred duše časnih šehida, Memsudin-ef. Gobeljić, imam džamije u Moluhama se obratio prisutnim imamima i porodicama šehida.

Mi niti smijemo niti hoćemo zaboraviti da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija, a nad bošnjačkim narodom genocid. Krv naših šehida je prosuta širom naše zemlje, njihovi bijeli nišani su svjedoci borbe protiv agresora, ali mi ne smijemo zaboraviti da su oni dali svoje živote da bi mi danas bili slobodni – rekao je Gobeljić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Ahmed-ef. Huskanović je rekao da su šehidi za našu slobodu dali najvrjednije što su mogli i imali, a to je život.

– Mi u Bosni dobro znamo kroz šta danas prolaze naša braća u Gazi i diljem islamskog svijeta, koji su žrtve agresije. Učimo sebe i svoju djecu da se nikoga ne stide, nikoga ne plaše, da javno govore o tome da je i na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija. Mi na to imamo pravo zbog svih šehida koji su ugradili svoje živote za našu slobodu – poručio je Huskanović.

Nakon obilježavanja u Moluhama, uslijedio je obilazak šehidskog spomen obilježja na Slanoj Banji, a u Čaršijskoj džamiji je proučena hatma dova. Potom je uslijedila posjeta šehitlucima na tuzlanskim mezarjima.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Svake godine drugog dana Ramazanskog bajrama sve više bosanskih muslimana odlazi na mezare i upućuje dove bosanskim šehidima.

S.P.