Džaferović: Neka Dodik bude svjestan da će mu Bošnjaci dobro zapamtiti sve uvrede

sefik1-400x290

Džaferović: Neka Dodik bude svjestan da će mu Bošnjaci dobro zapamtiti sve uvrede


Bošnjaci će dobro zapamtiti sve uvrede, a posebno uvrede žrtava genocida u Srebrenici, koje izriče Milorad Dodik. Neka toga bude svjestan, izjavio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović za Fenu.

Dodikov pokušaj da u Narodnoj skupštini RS revidira ranije usvojeni Izvještaj Komisije za Srebrenicu, istaknuo je Džaferović, ne može imati nikakve pravne ili historijske efekte.

-Milorad Dodik ne može nikakvim izvještajima, izjavama, revizijama ili skupštinskim odlukama promijeniti istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ta istina, da su Vojska i policija RS počinile genocid nad Bošnjacima Zaštićene zone UN Srebrenica, a da je Srbija propustila da spriječi taj genocid, historijska je činjenica utemeljena na čvrstim dokazima i utvrđena brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, potcrtao je Džaferović.

Osvrnuo se i na ostale Dodikove uvrede izrečene na račun Bošnjaka.

-Dodik svojim izjavama vrijeđa nacionalna i vjerska osjećanja Bošnjake, vrijeđa žrtve genocida, ali nam neće nanijeti nikakvu štetu. Jer, mi Bošnjaci dobro znamo ko smo i šta smo, a istina o genocidu duboko je urezana u našu kolektivnu svijest. Uvredama na račun žrtava i svih Bošnjaka, Dodik pravi štetu samo sebi i srpskom narodu kojeg predstavlja. Nastavi li ovako, Dodik će postati još samo jedna crna mrlja na obrazu srpskog naroda. Taj narod ne zaslužuje ovakve lidere, kazao je Džaferović.