‘Crni labudovi’ dodijelili povelju posthumno narodnom heroju Mehdinu Hodžiću

FB IMG 1556561407039

‘Crni labudovi’ dodijelili povelju posthumno narodnom heroju Mehdinu Hodžiću


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sa saborcima uručio je povelju Udruženja boraca „Crni labudovi“ posthumno Mehdinu Hodžiću- Crnom labudu, koju je preuzela njegova majka Hurija.

U prostorijama Udruženja boraca „Crni labudovi“ saborci su ugostili majku narodnog heroja, Mehdina Hodžića po čijem nadimku je jedinica dobila i naziv. Od svih boraca, koji su dali svoj doprinos odbrani Bosne i Hercegovine od agresora u periodu od 1992. do 1995. godine, njih devet je dobilo najznačajnije priznanje za vojne zasluge – Orden heroja oslobodilačkog rata.

To su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

Mehdin Hodžić je u narodu poznatiji kao “Kapetan Senad“ i “Kapetan labud“, a po njemu su zapravo “Crni labudovi“ i dobili ime.

Majka Hurija nije puno govorila, kazala je kako često sanja svog Mehdina. Drago joj je što njegovi saborci nisu zaboravili ni Mehdina ni njegovu porodicu te da je ponosna što je rodila heroja odbrane države Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je i sam bio pripadnik jedne od najelitnijih jedinica Armije RBiH „Crni labudovi“ ministar Bukvarević je kazao kako su emocije posebne u ovim trenucima i da je teško razgovarati i biti u prisustvu majki koje su u agresiji na RBiH izgubile svoje sinove.

– Sve bosanske majke svitanje dočekuju uz misao da su im sinovi pali za uzvišeni cilj, a utjehu vide u tome što su njihova djeca poginula na putu istine i dobrote, a ne laži i zločina, za nezavisnu BiH, državu svih naroda. Nama je obaveza da se sjećamo naših šehida, naših heroja ali nam je posebna zadaća da ne zaboravimo majke i porodice naših saboraca – kazao je ministar Bukvarević, saopšteno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Bukvarević je dodao i da je izuzetna čast biti pripadnik Armije RBiH, te da “smo zahvaljujući žrtvi šehida i poginulih branilaca, ali i svih pripadnika Oružanih snaga, dobili slobodu i državu u kojoj danas živimo”.

Do izbijanja agresije Mehdin Hodžić je radio kao policajac u splitskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Krajem 1991. vraća se u rodnu Tuzlu gdje se uključuje u rad Patriotske lige BiH. Poginuo je 10. maja 1992. godine. Nakon njegove smrti, saborci su donijeli odluku da jedinici daju ime po njegovom nadimku, a uz to da se doda i riječ “crni”.

Za ratne zasluge dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Orden heroja Oslobodilačkog rata” i “Zlatni ljiljan”.