CIK: Opći izbori u BiH 12. oktobra

cvb

CIK: Opći izbori u BiH 12. oktobra

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na sjednici u Sarajevu donijela Odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora u BiH 2014. godine. Opći izbori će biti održani u nedjelju, 12. oktobra 2014. godine, za: Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a i skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Uporedo s Odlukom o raspisivanju izbora, CIKBiH je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti kojim su precizirani svi rokovi i sve izborne radnje bitne za sve učesnike u izbornom procesu.

Političke stranke i neovisni kandidati od 15.maja pa do 30. maja do 16.00 sati mogu podnijeti prijavu za ovjeru učešća na izborima.

Centralna izborna komisija BiH je usvojila i Odluku o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu, u kojima se planira organiziranje glasanja za opće izbore u BiH 2014. godine. Predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić je na pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o sredstvima za održavanje općih izbora, kazao da je u proračunu institucija BiH za 2014. odobreno za ovaj dio provedbe neposrednih izbora 8.874.000 KM.

“Poređenja radi, za izbore 2010. godine za istu namjenu, za provedbu izbora, bilo je odobreno osam miliona i 492 tisuće KM. Ovaj put je nešto malo više”, kazao je Mikić. Dodao je da je najznačajnija stavka koja je planirana za opće izbore naknada za rad biračkih odbora koja ukupno iznosi 4.851.000 tisuća KM. Podsjećajući da je od 2006. godine na snazi pasivni način registracije birača, Mikić je kazao da je CIKBiH na sjednici utvrdio presjek CBS-a (centralni birački spisak) s 14.05.2014. i konstatirano je da se na tom biračkom spisku nalazi 3.231.031 birač. Od toga u Federaciji BiH 2.011.717 birača i u RS-u 1.219.314 birača. “Ovdje su uključeni u Federaciju BiH i RS birači iz Brčko Distrikta koji su temeljem entitetskog državljanstva se odredili za opciju da li će glasati za tijela Federacije BiH i države BiH iz Federacije ili za tijela RS-a, Narodnu skupštinu, i iz RS-a za državni nivo”, kazao je Mikić.

(Danas.info/Fena/Foto:ilustracija)