CIK donio odluku: Lokalni izbori 2. oktobra, Mostar na čekanju

centralna-izborna-komisija-cik-press-04052016-MZ-5

CIK donio odluku: Lokalni izbori 2. oktobra, Mostar na čekanju

Dijeljenje


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila je danas da će lokalni izbori u Bosni i Hercegovini biti održani 2. oktobra 2016. godine.

Odluka CIK-a BiH o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini donijeta je u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH i prema njoj lokalni izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine, potvrdili su iz CIK-a BiH za AA.

Svi eventualni kandidati, pored ostalih uslova propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidirati, poručili su iz CIK-a BiH, javlja Anadolu Agency.

Ranije je saopćeno kako će lokalni izbori u BiH koštati oko osam miliona KM, za što će sredstva osigurati država i općine, javlja Anadolu Agency.

CIK je u današnjoj odluci konstatovao kako će izbori u Mostaru biti održani kad se za to steknu uslovi.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na izbor vijećnika u Gradskom vijeću Mostara iz 2010. godine, političke stranke u BiH nisu postigle dogovor o načinu implementacije te odluke.

(Faktor.ba/Foto: M. Živojević)